Last news in Fakti

8 Април, 2017 08:15 5 715 22

Тиха война между Москва и Вашингтон

  • русия-
  • сащ-
  • сирия-
  • гореща линия

Русия прекъсна в полунощ "горещата линия" за връзка с Пентагона

Тиха война между Москва и Вашингтон - 1
Снимка: БТА/АР

Руското министерство на отбраната прекрати полунощ - 0.00 ч на 8 април, работата по Меморандума от 2015 г., съгласно който бе установена "горещата линия" за връзка с Пентагона. Тя има за цел да се избягват непреднамерени сблъсъци и конфликтни ситуации в небето над Сирия, предаде ТАСС.

Съответната нота за прекратяването на линията е била връчена на военния аташе на САЩ в Москва, съобщи на брифинг за журналисти в руската столица говорителят на руското военно министерство генерал Игор Конашенков.

Той опроверга съобщенията на американски медии, че Русия е запазила "горещата линия". По-рано днес високопоставени американски военни служители, цитирани от "Ройтерс", но пожелали анонимност, съобщиха, че Русия се е съгласила да поддържа оперативната "гореща линия" за връзка въпреки американската ракетна атака срещу сирийска ВВС база.

Те добавиха, че американски и руски военни са контактували по горещата линия няколко пъти след ракетната атака. Според тях американската страна е поискала уверение, че контактите ще продължат, и руснаците са потвърдили това.

Тиха война между Москва и Вашингтон
Снимка: Shutterstock

Късно снощи обаче генерал Конашенков, цитиран от ТАСС, потвърди казаното по-рано от него, че министерството прекратява сътрудничеството с Пентагона в рамките на меморандума за предотвратяване на инциденти заради ракетния удар на САЩ снощи, който той окачестви като "най-грубо нарушение" на този меморандум.

Той уточни, че съответната нота е била изпратена и в Пентагона по военно-дипломатически канали през деня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    31 5 Отговор
    50-60 млн. Доларес са похарчени за 59 томахавка...
    Какво са купили с тях 5 трошки - миг-23 в ремонтните хангари, 6 сириийски летци - което си е съществено... и шепа деца и селяни - в Пентагона изобщо незнаят за съществеване на мирно население, от както той същиствува и гори мсичко живо с атом, фосфор, напалм, иджинт оранж, обеднен еран и т.н.
    Каква е зилта на тази скъпа рокада??
    Американската царица, за шепа сирийски пешки!??
    Ще поживеем - ще видим!!
    Чакат ответният ход на русския гроссмайстор.

    Коментиран от #3

  • 2 любопитен

    20 4 Отговор
    Русия прекъсна в полунощ "горещата линия" за връзка с Пентагона.
    Е сега ще ми е много смешно как хамериканците няма да смеят да вдигнат и едно тяхно хвърчило над Сирия.
    До сега четох в други статии мненията на някакви смешници, колко неефективни биле техните противовъздушни системи С300 и С400, само дето забравиха, че имат споразумение със САЩ да не ги ползват, че да не паднат и американските и турските и израелските самолетчета. Сега обаче тази уговорка вече не важи и ще стане интересно. Да видим ефективна ли е или не тази техника. Съмнявам се обаче, че нито американците нито турците нито израелците ще посмеят да литнат, за да видят дали е ефективна или не.

    Коментиран от #6

  • 3 Morgoth

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "kcaniba":

    Няма да го видиш, а и да го видиш най-вероятно няма да го разбереш. Тръмп купи нещо с този удар. Нещо струващо за него повече от 59 стари томахавки. Нещо във вътрешната политика на САЩ, която има 17 трилиона БВП.
  • 4 Гост

    17 4 Отговор
    Тоя на снимката на кого се обажда,още ли не е разбрал че му рязнаха жицката?
  • 5 Киро

    7 24 Отговор
    Хахааа, видя се колко струват надуваемите системи на руснаците, гола вода и въздух на скара!

    Само много приказки и хвалби, на които се връзват празноглавци!

    Ушанките се запениха от яд, че Тръмп ги направи на 2 стотинки пред цял свят и докаьа колко струват руските тенекии!

    Коментиран от #8

  • 6 Morgoth

    6 15 Отговор

    До коментар #2 от "любопитен":

    Американците отдавна спряха да летят над Сирия и я оставиха на Русия. Сега се занимават с остатъците от ИДИЛ в Ирак. Ако решат да се зъбят на Путин просто ще засипят Асад с ракети и съревнованието ще бъде кой може да си позволи да плати повече. Ако приемем, че е наистина толкова добра една С400 ще свали към 100-150 томахавки - точно толкова на колкото отговаря цената и от $200мил. А щатите са към 10 пъти по-богати от Русия.

    Коментиран от #7

  • 7 любопитен

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Morgoth":

    Коментара ти предизвиква единствено неистов смях. Недей така бе човек ще получа херния от смях. Даже не виждам смисъл да ти отговарям и просветлявам. Стой си в тъмнината на дълбокото заблуждение.

    Коментиран от #20

  • 8 Morgoth

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Какво трябваше да направят? Да свалят томахавките на Тръмп след като той им е казал къде ще падат вместо просто да изнесат от там всичко ценно? Те парите за тия С400 да не падат от небето?
    Руснаците си пазят само собствената база с модерно оръжие, а ако са толкова безопасни още Обама щеше да мине през тях.
  • 9 Алъш вериша

    11 3 Отговор
    Само Бойко продава на всички и прекарва всички към Меркел
    Бойко далавераджия Бойко ти си най-велик
  • 10 кроко

    10 2 Отговор
    Малко на блъф ми прилича руския ход, но да видим дали другите ще хвърлят картите или някой ще посмее да плати и да хвърчи без разрешение! Турчулята като най лабилни, ми изглеждат идеални опитни зайчета!

    Коментиран от #13

  • 11 Гостът

    1 5 Отговор
    Странно как ще се развият нещата дали рашките ще извадят дъртите далавери на Тръмп за да го сапрат
  • 12 Ловеца на поршета

    7 0 Отговор
    То тая линия кой знае колко импулса им цъка в минута. Сега ще говорят евтино по Вайбър.
  • 13 да се вземе предвид

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    не е блъф, просто идва един момент в който картите трябва да бъдат показани и тоя момент вече е настъпил. Надлъгването, надцакването и блъфът са до определено време, след това трябва да се играе твърдо. Руснаците го могат това, а очевидно Путин е решен да спечели генералното сражение, което предстои. Не си мислете, че става дума само за САЩ и Русия, в мелето ще се включат и някои от техните съюзници тъй че ни чака нова световна война. Ако някой си въобразява, че цялото НАТО ще скочи на руснаците значи нещо не е в час, тоя остарял и отдавна изживял времето си военен блок съществува с единственото предназначение да обслужва американските интереси по света, и това се знае от всички. Тъй че освен някои от най-близките съюзници на САЩ(които са все по-малко)никой друг няма да посмее да вдигне оръжие срещу Русия. Всички останали ще гледат разсеяно встрани и най-много да се ограничат до "призоваване към мир" , декларации, протестни ноти и други такива. За Русия ще се включат още Китай, Иран и някои от бившите съветски републики, което силно ще наклони везните в тяхна полза. Тъй че крайният резултат е известен още отсега, въпросът е в подробностите, какви оръжия ще се използват, къде точно и т.н. За нас е изключително важно да не бъдем врагове с руснаците, а отношенията постепенно да се подобряват. Българския народ ги приемаме като братушки, те нас също така че няма нищо по-естествено от това пак да бъдем близки партньори и съюзници с Русия.

    Коментиран от #17

  • 14 Киро

    1 24 Отговор
    Гледам някои ушанки вече пълнят гащите, хаха!

    1. Цялото НАТО ще се включи при конфликт, това е 100%.

    2. Китай НЯМА да застане срещу САЩ при конфликт, защото няма да убият златната кокошка, а напротив - имат много по-голям интерес от необитаемите територии в кална расия.

    3. Кална расия ще си е сама срещу развития свят, другите въшки около нея изобщо няма да се включат от страх.

    4. Имайки предвид техническото и всякакво друго преимущество на НАТО, за кална расия конфликт с НАТО означава самоубийство и последващо разпарчетосване, а Китай ще налапа най-голям дял!

    Коментиран от #16, #19

  • 15 kcaniba

    9 0 Отговор
    кире, какво цялр нато бре козяче!!!
    То Турция и Гърция вече са на страната на Русия!!!
    Новите тигърчета от Източна Европа са пушечното месо!!
    Путин ще прати само зелени човечета, чеченци,инструктори, ракети и самолети!!
    Корейците ще са му достатъчни, заидно с иранци, ливанци и палестинци, като жива байна сила!!
    Светът се е променил!!!
    Няма СССР, няма НАТО!!!
    Глобалния център се е сместил!!
    Няма вечни съюзници - има вечни интереси!!!
    Ще спечелят - ресурси, човешки ресурси и технологиите!!
    Русия, Китай, Индия и Иран!!! .. и най метализираната и фанатичната страна в света - Сев Корея за пушечно месо!!
    Това е по всички параграфи, в която и да е Глобална война - тоталните победители!!
    Другото е като Холиууд!!
    То си е!!!
  • 16 кроко

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    като са толкова велики технически американците, що веднага не показаха къде държи Асад химическото си оръжие? Що не го намерят от въздуха и да му го унищожат?
  • 17 кроко

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "да се вземе предвид":

    Турция и Русия не са съюзници. Турция с ердогрух не е съюзник на никой, той си гледа неговите болни амбиции и е готов да играе със всеки, който предложи повече. След като го зарязаха след свалянето на руския самолет и не му позолиха да увеличава влиянието си като прилапа териториите със сирийски кюрди, ердо си е извоювал това позволение от Путин. Но ако утре американците решат да играят с него и му обещаят кюрдите + газова тръба към Европа, веднага ще скочи на Русия. Хубавото е че и двете страни значт що за стока е ердоган и едва ли ще налагат големи надежди. А лошото е че ако се стигне до договорки, американците може да изтъргуват и част от България за да спечелят ердоган на тяхна страна. Това всичко ако се стигне до война.
  • 18 3000000 атмосфери бесен

    7 0 Отговор
    Няма, какво да ги чакат руснаците да ги подпукват всичките и да става каквото ще. Крайно време е пък, ако ще и да пръснат земята на парчета все ми е тая. Важното е, че туркиетата ще загинат, а това ми е достатъчно.
  • 19 БОКО ТИКВАТА

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    Е кирчо много ти е объркано мозъчето ...Една руска ракета в която и да натовска държава ..НАТО ЩЕ ГЛЕДА УПЛАШЕНО КЪМ РУСИЯ КАТО ,,НА.РАНО ДЕТЕ МАЙКА СИ...И през втората световна война България макар че бе съюзник на Германия не изпрати ни един войник на източния фронт.Така ще стане и сега .. Купи си един глобус на света и огледай Русия и ме се обади как се унищожава такава Територия.
  • 20 Morgoth

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "любопитен":

    О, да, смешен съм с това, че вярвам че тази система е толкова добра. В действителност ще я засипят не с томахавки, а с евтини ментета имитиращи самолети. Ще го правят докато и свършат скъпите ракети. И междувременно ще пускат и антирадарни ракети, които са също сравнително евтини. Ще го правят до тогава докато системата пропусне и си загуби радарите.
    С400 е страхотно оръжие при равностойна битка, но да пазиш Сирия от САЩ е загубена кауза.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 кроко

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Morgoth":

    Ти изхождаш от презумпцията че САЩ ще стрелят с ракети по сирийски цели, а руснаците единствено ще гледат да прихващат ракетите им. Без да съм военен е елементарно да съобразиш че е далеч по ефективно да унищожиш кораба, от който САЩ изтрелва ракетите.... не мислиш ли?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания