Отидете към основна версия

16 013 33

Северна Корея е готова за война със САЩ

  • северна корея-
  • сащ-
  • война-
  • напрежение-
  • самолетоносач-
  • пхенян

Напрежение по оста Пхенян - Вашингтон

Снимка: БТА/ AP

Северна Корея остро осъди разполагането на американска бойна група кораби в региона и обяви, че е готова за война с американците, предадоха световните агенции.

През последните месеци напрежението в региона значително се увеличи. Пхенян смята, че Южна Корея, с подкрепата на САЩ, се готви за инвазия в страната.

Американският самолетоносач USS „Карл Винсън“ и съпровождащите го кораби бяха изпратени към Корейския полуостров в отговор на изпитанията с ракети на Северна Корея.

„Неразумните ходове на САЩ достигнаха сериозна фаза. Ние сме готови да реагираме“, заяви говорител на външното министерство на Северна Корея.

Американският президент Доналд Тръмп на няколко пъти заяви, че е решен да действа твърдо срещу ядрената програма на Пхенян. Държавният глава призова Китай – най-близкият съюзник на севернокорейците – да „вразумят“ съседите си.

Наскоро държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че военни действия срещу Северна Корея са опция и са „на масата“. Американският дипломат заяви, че стратегическото търпение на Вашингтон към Пхенян се е изчерпало.

През последните месеци напрежението в региона се повиши до червено. През миналия месец Пхенян изстреля четири балистични ракети, които попаднаха в японската изключителна икономическа зона.

Към този момент Пхенян е направил пет ядрени опита, а според експерти страната се подготвя за шести. Южна Корея и Япония изразиха загрижеността си и призоваха Северна Корея да спре с провокациите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: