Отидете към основна версия

6 493 23

„Невидими“ изтребители вдигат градусите в Близкия изток

  • ф-35-
  • изтребител-
  • самолет-
  • сащ-
  • израел-
  • стелт-
  • мълния-
  • близкия изток-
  • напрежение

Израел се закани на своите съседи

Снимка: Shutterstock

Израел получи три стелт изтребителя Ф-35 от САЩ преди дни. Самолетите, които са „почти невидими“, притесниха съседките и повишиха градусите в региона, пише „Ал Джазира“.

Израел е първата страна, която притежава тези „мълнии“ освен производителя им САЩ. Как обаче това ще се отрази на Близкия изток?

Съседите се опасяват, че израелските военновъздушни сили ще нанасят въздушни удари с тях по цели на чужди територии и ще извършват разузнавателни мисии. Основното преимущество на Ф-35 е възможността да лети незабелязано от чуждите радарни системи.

Производителят „Локхийд Мартин“ описва творението си като „невидимо“, въпреки че има сериозни съмнения за достоверността му. Израелски официални лица твърдят, че изтребителите Ф-35 могат да излъжат руските зенитно-ракетни системи С-300, разположени в Сирия и Иран. През последните години Израел осъществи бомбардировки в Сирия, а премиерът Бенямин Нетаняху намекна и за атаки в Иран.

„Израел никога не би била способна да изгради тези способности без САЩ. Сега има дори по-голяма свобода да поразява в региона“, заяви Мустафа Баргути от палестинската партия Палестинска национална инициатива.

В същото време има отправени критики и към американците за военното сътрудничество и помощ към Израел. Аштън Картър, министър на отбраната в администрацията на Барак Обама, приветства положително покупката на изтребители Ф-35. Преди месеци той заяви: „Заедно ще доминираме в небето“.

Според военни анализатори първите мисии на Ф-35 ще бъдат в Сирия, където Израел е особено активна напоследък. Израел нанася удари, за да спре военните доставки към „Хизбула“. Нетаняху заяви, че може да нападне Техеран – или сама, или с помощта на САЩ – заради ядрените им разработки.

Освен че е първата страна извън САЩ с Ф-35, Израел е и единствената, която може да модифицира софтуера на самолетите и да го интегрира към собствените бойни системи. Военни експерти посочват, че рискът от ескалиране на напрежението в без това конфликтния регион е огромен.

Израел вече разполага с три изтребителя Ф-35, а амбицията на военновъздушните сили е до края на годината да е в бойна готовност и първата ескадрила с многоцелеви изтребители от пето поколение Ф-35 „Мълния“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини