Last news in Fakti

27 Април, 2017 13:38 6 480 23

„Невидими“ изтребители вдигат градусите в Близкия изток

  • ф-35-
  • изтребител-
  • самолет-
  • сащ-
  • израел-
  • стелт-
  • мълния-
  • близкия изток-
  • напрежение

Израел се закани на своите съседи

„Невидими“ изтребители вдигат градусите в Близкия изток - 1
Снимка: Shutterstock

Израел получи три стелт изтребителя Ф-35 от САЩ преди дни. Самолетите, които са „почти невидими“, притесниха съседките и повишиха градусите в региона, пише „Ал Джазира“.

Израел е първата страна, която притежава тези „мълнии“ освен производителя им САЩ. Как обаче това ще се отрази на Близкия изток?

Съседите се опасяват, че израелските военновъздушни сили ще нанасят въздушни удари с тях по цели на чужди територии и ще извършват разузнавателни мисии. Основното преимущество на Ф-35 е възможността да лети незабелязано от чуждите радарни системи.

Производителят „Локхийд Мартин“ описва творението си като „невидимо“, въпреки че има сериозни съмнения за достоверността му. Израелски официални лица твърдят, че изтребителите Ф-35 могат да излъжат руските зенитно-ракетни системи С-300, разположени в Сирия и Иран. През последните години Израел осъществи бомбардировки в Сирия, а премиерът Бенямин Нетаняху намекна и за атаки в Иран.

„Израел никога не би била способна да изгради тези способности без САЩ. Сега има дори по-голяма свобода да поразява в региона“, заяви Мустафа Баргути от палестинската партия Палестинска национална инициатива.

„Невидими“ изтребители вдигат градусите в Близкия изток
Снимка: БТА/ AP

В същото време има отправени критики и към американците за военното сътрудничество и помощ към Израел. Аштън Картър, министър на отбраната в администрацията на Барак Обама, приветства положително покупката на изтребители Ф-35. Преди месеци той заяви: „Заедно ще доминираме в небето“.

Според военни анализатори първите мисии на Ф-35 ще бъдат в Сирия, където Израел е особено активна напоследък. Израел нанася удари, за да спре военните доставки към „Хизбула“. Нетаняху заяви, че може да нападне Техеран – или сама, или с помощта на САЩ – заради ядрените им разработки.

Освен че е първата страна извън САЩ с Ф-35, Израел е и единствената, която може да модифицира софтуера на самолетите и да го интегрира към собствените бойни системи. Военни експерти посочват, че рискът от ескалиране на напрежението в без това конфликтния регион е огромен.

Израел вече разполага с три изтребителя Ф-35, а амбицията на военновъздушните сили е до края на годината да е в бойна готовност и първата ескадрила с многоцелеви изтребители от пето поколение Ф-35 „Мълния“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симо Хаюха

    30 15 Отговор
    Утре 28.04. на базата граф Игнатиево ще пристигнат няколко Ф-35 за демонстрационни полети. Който иска да се запознае отблизо с техните възможности ,да заповяда.

    Коментиран от #5

  • 2 Весел

    39 35 Отговор
    Хахахахаха....... След като са така сигурни на.раните американци, защо не си направят едно показнО със Руските военнокосмически сили, а??? 3:) 3:) 3:) "Невидимият" самолет ще си литка накъдето си иска, а руснаците ще изстрелят една ракета!!! Какво ще последва? Или прехваленият куп ламарина безславно ще падне на земята, или ще се докаже, че руските зенитно-ракетни системи С-300 наистина не могат да ги прихванат!... ;) Дали им стиска на израелци и американци да се пробват??? Хахахахаха........ Ама преди това, ще трябва много памперси да си сложат на задниците!!! Хахахахахахахахахаха..........

    Коментиран от #7

  • 3 Мемфис

    37 45 Отговор
    Руските системи С-300 са много добри...за сваляне на пътнически самолети.
    Агенция ТАСС съобщи, че в самолетоносача КузнецоФ е внедрена най-новата СТЕЛТ система-последен писък на руският технически гений-опушване окоро кораба в радиус няколко километра.
    Ефективността е забелязан дори от космоса.

    Коментиран от #6

  • 4 mediator37

    43 37 Отговор
    Ф-35 са страшно оръжие и който не го е разбрал тепърва да чете внимателно новините от региона. Не съм кравар, нито ушанка, но това е лично мнение.
    По темата. Показателен факт е, че Великобритания, която има 20% участие в проекта за Ф-35 А,В и С (единен ударен изтребител), ще чака години на опашката докато САЩ й продадат Ф-35. Отделно от това всички държави партньори на Локхийд Мартин скимтят от ужас, защото цялото обслужване ще се извършва скъпо и прескъпо от американци с техни стендове и техника, които не се предоставят на купувача, за да не би да им научи софтуера и тайните.
    А тук виждаме, че Израел не само получава пръв Ф-35 (общо 35 бройки са спазарени) ами има абсолютен достъп до софтуера. Вижда се , че Израел е по-силна от Великобритания, Канада, Австралия, Холандия и целия Запад накачулен зад проекта JSF (Joint Strike Fighter).

    Коментиран от #14

  • 5 Крылья Советов

    16 16 Отговор

    До коментар #1 от "Симо Хаюха":

    Нали си финландец, "Бялата смърт", снайперист, убил си доста хора, каква работа ще имаш в Графа? Между другото - "Моро, перкеле!", бил съм в град Турку в Суоми/Финландия.
  • 6 шруум гъбков

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "Мемфис":

    Ясно, е че кораб си виждал само на снимка така, че най-добре иди си прекопай разсада...
  • 7 Morgoth

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "Весел":

    Няма нужда да изстрелват ракета. Американците отиват на учение в Естония. Руския противоракетен щит или ще засече тези самолети когато летят (което значи, че може и да ги свали) или изобщо няма да се появят на радара, което значи, че някои хора вече са назад в технологията.
  • 8 СССР

    20 9 Отговор
    Другари спокойно тия Ф35 нашите ги свялят с калаши и ги мерят на око ...
  • 9 су 24 турския

    21 26 Отговор
    Чували сме за великите руснаци.По времето на СССР един германец си направи ташак с тях и кацна но Червения площад.Голям смях падна на Запад ,а мурзилките пратиха бая генерали в Сибир.
  • 10 бавния

    14 23 Отговор
    Руските таралясници без аналогови.Вчера изрелски самолети са пусна ли бомби в дамаск.Къде е скрапа с-300 и 400 ?? нищо не са направили на изрелските самолети.
  • 11 Гурник

    26 12 Отговор
    Щом сърбите успяха да свалят Стелт самолет, мислите ли че руснаците не могат? Въпроса е доколко искат. Това идва от заблуждението , че руснаците помагат на Асад и Сирия. Асад е просто пешка, която ще бъде разменена в удобен момент.
  • 12 случаен 1

    9 2 Отговор
    Пичове, не се карайте кой ...кой , защото : всичко опира до трите П - пари , п.тки , политика !
  • 13 Гост

    4 2 Отговор
    Невероятно, как всичко сте прави.
  • 14 Някой

    29 13 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    f 35 е по зле от F22.Този проект уж трябваше да е с поне 20 години доминация.Но сега се оказва че и руснаците и китайците съвсем скоро ще си имат 5 то поколение самолети а ракети способни да свалят f35 вече си имат.
    Това беше поредният голям харч за да хрантутят военните гиганти.
  • 15 zx12r

    19 11 Отговор
    тоа стелт 35 сърбино го свали с прашка

    Коментиран от #16

  • 16 onq s konq

    10 28 Отговор

    До коментар #15 от "zx12r":

    Верно че сърбинот го сваля с прашка,но 5 минути преди да го види и да опъне прашката,Сърбия я няма на картата!

    Коментиран от #19

  • 17 zx12r

    20 6 Отговор
    до коньо Сърбия си е на мястотото и на картата ама невидимио го нема сърбино го направи невидим
  • 18 Komunist

    20 10 Отговор
    Не мога да разбера защо пишете глупави коментари относно способността на руските военни системи. Или се правите на луди и искате да манипулирате читателите с тези глупави коментари ИЛИ си вярвате сами защото не сте компетентни и защото не се ограмотявате. И в двата варианта не сте добре подготвени. Затова ще ви цитирам по памет бившия главнокомандващ на Германия - Русия така владее въздушното пространство, че пиле не може да прехвръкне над Сирия без разрешението на Русия. За който не вярва има Гугъл . Да потърси това интервю по една от немските телевизии. Беше отразено и от много други Медии

    Коментиран от #20

  • 19 руснака

    18 11 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    радвам се че си тука с поредната глупост скоро ще надминеш професора с твоите глупости
  • 20 onq s konq

    12 21 Отговор

    До коментар #18 от "Komunist":

    Че тая Русия нещо много "разрешителна" станала ?На американците разреши ракетни удари,на Израел за нанасяне на самолетни ,на Турция оръдеен и танков обстрел разреши...Ми добре- поне да си знаем че русия си е професионален разрешител в Сирия,т.е като ония,дето късат билетчетата на входа да цирка:)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ссср на квадрат

    1 4 Отговор
    Eто и последният вик на военно-космическите сили....

    http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/27/2961242_ruski_voenen_korab_potuna_sled_sblusuk_krai_bosfora/?utm_source=capital.bg&utm_medium=widget&utm_content=homepage&utm_campaign=owned-media&ref=embed#comments-wrapper
  • 23 решо

    1 1 Отговор
    Тук половината не са биле в казарма