Отидете към основна версия

2 033 4

Румъния е готова да блокира Brexit

  • румъния-
  • brexit-
  • преговори

Букурещ ще настоява за защита на правата на своите граждани във Великобритания

Снимка: БТА/AP

Румъния е готова да блокира преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Това беше обявено от румънския министър по европейските дела Ана Бирчал, цитирана от Би Би Си.

Букурещ ще настоява за защитата на своите граждани във Великобритания след Brexit. Според Бирчал голяма пречка би било и уреждането на финансовата сметка в ЕС

Румъния ще настоява всички нейни граждани във Великобритания да получат правата на британски граждани. За сега техният брой е 220 000.

„За нас е много важно да защитим правата на румънските граждани във Великобритания. Ние говорим за живота на хората там. Не става въпрос за някакъв период от няколко години. Този въпрос трябва да бъде решен от самото начало. Говорим за реципрочен принцип разбира се“, заяви Бирчал.

Очаква се Румъния да има ключова роля в преговорите по излизането на Великобритания. Страната ще е и председател на ЕС в периода между януари и юни 2019 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • В Румъния оттеглиха скандалния закон

    Румънската сенатска комисия оттегли предложенията си за законови промени, които можеше да позволят на помилването на осъдени за корупция, съобщи Polit ...
    05.05.2017
    1 252
    0
Новини по държави: