Отидете към основна версия

3 551 17

Германия ще изтегли военните си от "Инджирлик"

  • германия-
  • зигмар габриел-
  • инджирлик

Турция отказва да даде достъп до базата на всички германски депутати до базата

Снимка: БТА/AP

Германия няма избор, освен да изтегли своите военни от базата в „Инджирлик“. Това беше заявено от германския външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Straits Times.

Днес Габриел се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Това стана, след като през миналия месец Турция отказа достъп на германски политици до военната база „Инджирлик“. Причината беше, че Германия даде убежище на група военни, издирвани за участие в преврата в страната през миналата година.

„Турция даде да се разбере, че не може да позволи посещение в базата на всички германски депутати. От там казаха, че е по-лесно да ни дадат достъп до базата в Коня, от колкото в тази в Инджирлик. При тази ситуация ние трябва да изтеглим нашите военни. Бундестагът ще поиска от правителството да намери нова локация за военните. Турция трябва да разбере това. Нямаме друг избор“, заяви Габриел.

От Турция настояват за списък на политиците, искащи да посетят базата. Според турските власти сред тях може да има такива, които са подкрепяли преврата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: