Отидете към основна версия

12 790 46

Вашингтон: Северна Корея уби Ото Уормбиър (СНИМКИ)

  • ото уормбиър-
  • северна корея-
  • сащ-
  • студент-
  • затвор

Освободеният от Пхенян американски студент почина в болница

Снимки: БТА/АР

Американският студент Ото Уормбиър, който бе държан в затвор в Северна Корея в продължение на 17 месеца и върнат в САЩ в състояние на кома преди по-малко от седмица, е починал в болница в Синсинати, щата Охайо, съобщи семейството му в изявление, цитирано от "Ройтерс".

"За нещастие ужасяващото отношение, което синът ни е получил от севернокорейците, направи така, че да не е възможен никой друг изход освен трагичният, който се случи днес", пише семейството на 22-годишния студент.

Лекари съобщиха, че младежът е бил приет с тежки мозъчни увреждания, отбелязва АП.
Уормбиър беше осъден на 15 години затвор с тежък режим в Северна Корея за подривна дейност, след като през сълзи призна, че се опитал да открадне пропагандни материали, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди "бруталния режим" на Пхенян.

"Случиха се много ужасни неща. Но поне го върнахме у дома да е с родителите си", заяви Тръмп малко след като семейството на 22-годишния студент съобщи, че той е починал в болница.

"Това е брутален режим", добави Тръмп по адрес на КНДР.

Ото Уормбиър бе арестуван от комунистическия режим през януари 2016 г. При завръщането си в САЩ той е имал тежки мозъчни увреждания.

Уормбиър бил арестуван за опит да открадне пропаганден афиш докато бил в Северна Корея на организирано пътуване. Севернокорейският Върховен съд го осъди на 15 години каторжен труд за подривна дейност.

Доналд Тръмп подчерта решимостта си "да попречи невинни да изживяват подобни трагедии в ръцете на режими, които не спазват върховенството на закона или най-елементарното благоприличие".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини