Отидете към основна версия

5 331 40

Северна Корея: Не сме убили американеца, жертвата сме ние

  • северна корея-
  • студент-
  • сащ-
  • ото уормбиър-
  • пхенян

Пхенян обвини Вашингтон в клевета около смъртта на Ото Уормбиър

Снимки: БТА/АР

Северна Корея се обяви за най-голямата жертва в случая със смъртта на американски студент, който прекара повече от година в севернокорейски затвор и почина дни след като беше върнат в САЩ в кома, предаде АП.

Севернокорейската информационна агенция КЦТА отрече севернокорейските власти да са се отнасяли жестоко или да са подлагали на изтезания Ото Уормбиър, и обвини САЩ и Южна Корея в клеветническа кампания, която обиждала "хуманното" й отношение към него.

Американските лекари, които изследваха 22-годишния Уормбиър след освобождаването му от Северна Корея, казаха, че той има тежки неврологични поражения с неизвестен произход. На роднините на студента било казано, че Ото е изпаднал в кома малко след като през март миналата година бил осъден на 15 години тежък принудителен труд в Северна Корея.

Уормбиър бил обвинен в кражба на пропаганден плакат. Според КЦТА Северна Корея се е отнесла съм него съгласно законите си и международните стандарти.

Във вторник южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че смята "безразсъдния" режим в Пхенян отговорен за смъртта на Уормбиър, а американският президент Доналд Тръмп осъди случилото се като "абсолютен скандал".

В комюнике говорител на севернокорейското външно министерство заяви, че Уормбиър, "изпратен от американска организация да подклажда заговори", бил "престъпник, осъден на поправителен труд".

Макар да нямахме никакви причини да проявяваме милосърдие към такъв престъпник от вражеска страна, ние му осигурихме лечение и медицински грижи до връщането му в САЩ, тъй като сметнахме, че здравното му състояние се е влошило. Внезапната смърт на Уормбиър по-малко от седмица след връщането му в САЩ е загадка и за нас, се казва в комюникето.

Ото дошъл в Северна Корея на организирано пътуване за Нова година. Той бил осъден на 15 години поправителен труд при процес, продължил по-малко от час.

Вчера младият мъж беше погребан в щата Охайо.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини