Отидете към основна версия

11 483 21

Ракетата на Северна Корея била изстреляна от камион за дърва

  • северна корея-
  • ракета-
  • камион-
  • китай-
  • китайски-
  • дърва
Снимка: БТА/ AP

Ракетата на Северна Корея, която за пореден път повиши напрежението на Корейски полуостров, е била изстреляна от китайски камион, съобщи „Ройтерс“.

Агенцията посочва, че е била монтирана установка върху камион, чието оригинално предназначение е било превоз на дървесина. Машината обаче е боядисана в камуфлажно зелено и е пригодена за бойни задачи.

Севернокорейската държавна телевизия излъчи кадри, на които се вижда как ракетата се превозва на голям камион. Той прилича на модел, чието предназначение е превозване на дърва, се посочва в доклад на ООН. От 2006 година насам са наложени санкции на Пхенян от ООН за внос на военно оборудване. Камионът е внесен от Китай и е деклариран за цивилно използване от севернокорейското външно министерство.

Китай е най-големият търговски партньор на Северна Корея и основният съюзник на Ким Чен-ун. Поради тази причина китайците са подложени на все по-голям натиск от международната общност да усмирят своите съседи.

Севернокорейската междуконтинентална балистична ракета прелетя 933 километра, преди да падне в Японско море. Русия, Китай и САЩ осъдиха изстрелването.

В свой доклад от 2013 година ООН посочва, че параметрите на камиона напълно съвпадат с тези на машина, произвеждана от китайска компания. Интересно е, че превозното средство е било забелязвано на военни паради в Северна Корея през 2012 и 2013 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: