Отидете към основна версия

989 2

Австралия затяга сигурността с ново суперминистерство

  • австралия-
  • малкълм търнбул-
  • вътрешно разузнаване-
  • канбера
Снимки: БТА/АР

Австралия ще създаде ново суперминистерство, под чието ръководство ще бъдат всички служби за вътрешна сигурност, обяви министър-председателят Малкълм Търнбул, цитиран от световните агенции.

Новото министерство на вътрешните работи ще управлява службата за вътрешно разузнаване, федералната и граничната полиция, финансовото разузнаване, имиграционната служба и други ведомства от областта на сигурността.

Търнбул каза, че това е най-значимата реформа в структурата на вътрешната сигурност и националното разузнаване в Австралия от над 40 години.

Ние имаме нужда от тези реформи не защото системата е повредена, а защото нашата среда в областта на сигурността се развива бързо. Когато става дума за сигурността на страната ни, трябва да изпреварваме заплахите срещу нас, заяви австралийският премиер пред репортери в столицата Канбера.

По думите му новото суперминистерство ще прилича на британското министерство на вътрешните работи, следвайки модел, при който службите за сигурност и граничните служби са поставени под общо ръководство.

Според австралийския премиер централизираният модел ще осигури по-голяма координация между националните служби за сигурност.

Новото министерство ще бъде оглавено от министъра на имиграцията и защитата на границите Питър Дътън.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Моля, предайте незаконното си оръжие

    Австралийското правителство обяви тримесечна амнистия за притежателите на нерегистрирано оръжие в опит да предотврати попадането в ръцете на терористи ...
    16.06.2017
    1 895
    2
  • Смъртоносна обсада в Мелбърн

    Мъж взе жена за заложник в австралийския град Мелбърн, съобщи CNN. В продължение на няколко часа е имало полицейска обсада около сграда в града. Им ...
    05.06.2017
    5 494
    2
Новини по държави: