Отидете към основна версия

6 775 85

Siemens обяви война на Русия

  • siemens-
  • сименс-
  • русия-
  • турбина-
  • крим

Германският промишлен гигант ограничава дейността си на територията на Федерацията

Снимки: БТА/АР

Германският промишлен гигант Siemens обяви, че спира някои дейности с Русия. Причината е в изтекло съобщение, според което четири газови турбини на компанията, първоначално доставени на Русия, без съгласието на Siemens са били отклонени към Крим, предаде Reuters.

Siemens ще продаде миноритарните си дялове в руската група Интеротоматика, ще прекрати споразумение за лиценз в областта на оборудването на електрически централи и засега ще спре напълно доставките си на оборудване за централи на компании, контролирани руската държава, посочи германският концерн в комюнике.

Преди близо две седмици от Siemens съобщиха, че им,ат информация от надеждни източници, според която поне две от четирите газови турбини, които компанията е доставила за проекта Таман, в южната част на Русия, в действителност са се оказали в Крим. Местонахождението на останалите две турбини тогава не бе ясно.

Сега обаче Siemens е получил надеждни сведения, че въпреки усилията му всичките четири газови турбини, доставени през лятото на 2016 година за проекта Таман, са били променени на местно равнище и незаконно са преместени в Крим противно на ангажиментите по договора, обясни днес мюнхенската компания. Тя обяви, че е започнала съдебни действия в Русия.

Русия анексира през 2014 година украинския полуостров Крим и този район вече попада под санкциите на ЕС, които трябва да се спазват от европейските компании, отбелязва АР.

Проектът Таман е за изграждането на термална станция на Таманския полуостров в района на Краснодар в Русия, който се намира точно срещу Керченския пролив в Крим. Москва търси начини да намали енергийната зависимост на Крим от Украйна, припомня агенцията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: