Отидете към основна версия

2 818 7

Интерпол предупреждава: "Ислямска държава" се цели в Европа (ВИДЕО)

  • ислямска държава-
  • европа-
  • атентатор-
  • дхихадист-
  • мосул-
  • ракка-
  • интерпол

Агенцията разпространи списък на предполагаеми атентатори от джихадистката групировка, готови да нападнат Стария континент

Снимки: БТА/АР

Интерпол разпространи списък със 173 бойци на "Ислямска държава" (ИД), които според глобалната агенция за борба с престъпността може би са обучени да извършват самоубийствени нападения в Европа в отмъщение за военните поражения на групата в Близкия изток, пише британският в. Guardian.

Списъкът е съставен от Интерпол въз основа на американски разузнавателни данни, получени при нападения в територии на ИД в Сирия и Ирак. Европейските агенции за борба с тероризма се притесняват, че след разпадането на така наречения халифат ще нарасне рискът от атентатори самоубийци, които ще се опитат да достигнат Стария континент самостоятелно.

Няма данни някои от екстремистите в списъка да са влезли в Европа, но разпространяването на списъка от Интерпол откроява мащабите на заплахата. Хората в него са описани като "потенциално обучени да създават и разполагат самоделни бомби с цел да причинят голям брой ранени и убити.

Смята се, че може да пътуват в чужбина, за да участват в терористична дейност". В бележка, добавена към списъка, се подчертава, че включените в него са показали готовност да извършат самоубийствено нападение в подкрепа на исляма".

Списъкът съдържа имената на заподозрените, датата на вербуването им от ИД, последен вероятен адрес (включително джамията, в която са се молели), моминското име на майките им, и снимки.

Интерпол иска от националните си партньори всякаква информация, с която разполагат за който и да е от изброените в списъка, включително лични данни, които да бъдат включени към информацията.

Кога джихадистите ще се опитат да влязат в Европа зависи от редица фактори, включително дали групата ще се опита да създаде нова база в Сирия след предстоящата загуба на град Ракка и неотдавнашното превземане на Мосул от иракските сили, добавя Guardian.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: