Отидете към основна версия

2 983 26

Румъния разполага американски ракети срещу Русия (ВИДЕО)

  • румъния-
  • пейтриът-
  • ракети-
  • ракетна система

Букурещ ще плати през ноември първата вноска за ракетите "Пейтриът", а догодина се очаква в страната да пристигне първата система

Снимки: БТА/АР

Румънският министър на отбраната Адриан Цуцуяну съобщи, че Букурещ ще плати през ноември първата вноска за ракетите "Пейтриът", договорени със САЩ. Първата система се очаква да пристигне в северната ми съседка следващата година, предаде Медиафакс.

"Имаме одобрението на Държавния департамент, в междинна фаза сме. Необходимо е одобрението на Конгреса на САЩ. Трябва техническите екипи да уточнят какво точно се купува. Ще има споразумение между правителствата на Румъния и САЩ", посочи министърът.

Той добави, че Румъния ще прокара специален закон в парламента за покупката на ракетните системи и уточни, че вероятно през ноември Букурещ ще внесе първата вноска за тази покупка.

Цуцуяну добави, че Румъния не разглежда други оферти в тази насока и че тази покупка се базира на 20-годишното стратегическо партньорство между Румъния и САЩ. Министърът уточни, че се очаква първата система Пейтриът да пристигне в Румъния догодина.

По-рано този месец Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на системи за противоракетна отбрана Пейтриът на стойност 3,9 млрд. долара на Румъния.

Цуцуяну отбеляза, че тези покупки се правят в интерес на обезпечаване на националната сигурност на Румъния, но и на спазване на правителствените ангажименти, поети спрямо структурите на НАТО.

Министърът уточни, че по този начин Румъния се нарежда до други пет членки на НАТО, които разполагат със системи "Пейтриът" - САЩ, Германия, Испания, Гърция и Холандия, и добави, че Полша също е в процес на преговори за покупка на такива системи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: