Отидете към основна версия

1 109 3

Край на роднинските връзки в Националното събрание

  • франция-
  • франсоа фийон-
  • еманюел макрон-
  • национално събрание

Френските депутати вече нямат право да наемат близки роднини за свои парламентарни помощници

Снимки: БТА/АР

Френското Национално събрание забрани на депутатите да наемат на работа свои близки роднини - практика, която беляза последната кандидат-президентска кампания във Франция с аферата "Пенелоп Фийон", съобщи France 24.

Съпругата и децата на кандидатът за президент от десницата Франсоа Фийон са заподозрени, че са били назначени на фиктивни длъжности като парламентарни сътрудници.

Скандалът, гръмнал след разкритията в края на януари на изданието "Канар аншене", провали кампанията на Фийон, който дотогава водеше в социологическите проучвания. Той бе елиминиран още на първия тур на президентските избори и му бе повдигнато обвинение в присвояване на публични средства.

Забраняването на тази практика, прието днес от депутатите с вдигане на ръце, бе едно от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон.

Ако депутат наеме за свой парламентарен помощник брачен партньор, партньор, с когото живее на семейни начала, родител, собствено дете или дете на своя съпруг или съпруга, подлежи на три години затвор и 45 000 евро глоба.

Ако депутат наема на работа свой по-далечен роднина или роднина на свой колега или министър, той е длъжен да го обяви официално.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: