Отидете към основна версия

1 904 5

Иран заплашва: Напускаме ядреното споразумение

  • иран-
  • хасан рохани-
  • сащ-
  • ядрено споразумение-
  • санкции

Техеран ще отговори адекватно, ако бъде засегнат от нови санкции на САЩ 

Снимки: БТА/АР

Иран може много бързо да се оттегли от ядреното споразумение с великите сили, ако САЩ продължат с политиката на "санкции и принуда", заплаши президентът Хасан Рохани, цитиран от Reuters.

Сключеното през юли 2015 г. от Техеран и великите сили ядрено споразумение предвижда Иран да използва ядрената си програма само за мирни цели срещу постепенно вдигане на международните санкции.

"Неуспехът с използването на санкциите и принудата отведе предишните им администрации до масата за преговори", заяви Рохани в реч пред парламента, излъчена по телевизията. "Но ако те искат да се върнат към тези методи, със сигурност и в много кратък срок - не след седмици или месеци, а до дни или часове - ние ще се върнем към старото положение по много по-категоричен начин", каза той.

Американският лидер Доналд Тръмп доказа на света, че "не е добър партньор", заяви още преизбраният наскоро ирански президент.

"През последните месеци светът видя как САЩ, освен че постоянно нарушаваха обещанията си, засягащи ядреното споразумение, неведнъж пренебрегваха международни споразумения и показаха на съюзниците си, че не са добър партньор", подчерта Рохани.

В средата на юли американската администрация наложи нови правни и финансови санкции на ирански лица и организации, свързани с програмата за балистични ракети, забранена с резолюция на ООН, и с Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

В края на миналия месец Конгресът на САЩ гласува санкции срещу Иран, обвинявайки го, че развива балистичната си програма, нарушава човешките права и подкрепя групировки като ливанската групировка "Хизбула", смятани за терористи от Вашингтон, припомня .

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турция и Иран с военен съюз

    Турция и Иран се договориха да засилят военното сътрудничество. Това стана ясно след преговори в Анкара между началника на генералния щаб на иранската ...
    17.08.2017
    2 330
    9
  • Иран разширява ракетната си програма (ВИДЕО)

    Иранският парламента гласува отпускането на 520 милиона долара за развитието на балистичната програма на страната. Парите ще отидат още и за финансира ...
    13.08.2017
    1 576
    21
  • Иран се изсмя на САЩ

    Властите в Иран определиха като абсурдно желанието на САЩ, представители на страната да инспектират ирански военни обекти, съобщи The Republic. Пре ...
    07.08.2017
    4 151
    13
  • Иран отвръща на удара на САЩ - Юли 2017

    Иранският комитет по национална сигурност одобри пакет от мерки, с който да отвърне на последните санкции на САЩ, съобщи ТАСС. По-рано днес САЩ във ...
    29.07.2017
    3 073
    3