Отидете към основна версия

3 221 17

Турция разширява офанзивата в Сирия (ВИДЕО)

  • ефратски щит-
  • сирия-
  • ислямска държава-
  • сили за защита на народа-
  • идлиб-
  • турция

Анкара планира втори етап на операцията "Ефратски щит" през септември

Снимки: БТА/АР

Турската армия планира след предстоящите преговори в Астана да започне нов етап от операцията "Ефратски щит" срещу действащите в Сирия терористични групировки. Новината предаде ТАСС, като се позовава на информация на проправителствения в. "Сабах".

Изданието пише, че Анкара ще планира да прочисти от терористи територии, като започне от северната част на провинция Идлиб.

Според информацията на медията на заседание на генералния щаб на турската армия и националното разузнаване, състояло се наскоро, се е работило по съставянето на нова пътна карта на операцията. Решено е било операцията да стартира след преговорите в Астана (от 13 до 15 септември) от провинция Идлиб, части от която в рамките на договорености за зони за деескалация ще попаднат под контрола на Турция.

Целта на втория етап на "Ефратски щит" е да бъдат нарушени плановете на САЩ, които чрез борбата срещу терористичните групировки в Сирия опитват да предадат Идлиб на сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС), която според турските власти е свързана с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Турция планира да действа заедно с Иран и Русия, включително в сферата на обмяна на разузнавателни данни. Планира се Русия да открие въздушно пространство за бойни безпилотни самолети на Турция, които ще определят цели на "Ислямска държава", които да бъдат бомбардирани.

След това ще последва сухопътна фаза на операцията, по време на която Русия и Иран ще окажат подкрепа на юг от Идлиб, а Турция ще действа от север.

Турция проведе операция "Ефратски щит" от август 2016 г. до март тази година. Целта на операцията бе от района на границата да бъдат прогонени както бойците от ИД, така и от сирийските кюрдски Сили за защита на народа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: