Last news in Fakti

30 Август, 2017 14:14 3 211 17

Турция разширява офанзивата в Сирия (ВИДЕО)

  • ефратски щит-
  • сирия-
  • ислямска държава-
  • сили за защита на народа-
  • идлиб-
  • турция

Анкара планира втори етап на операцията "Ефратски щит" през септември

Турция разширява офанзивата в Сирия (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Турската армия планира след предстоящите преговори в Астана да започне нов етап от операцията "Ефратски щит" срещу действащите в Сирия терористични групировки. Новината предаде ТАСС, като се позовава на информация на проправителствения в. "Сабах".

Изданието пише, че Анкара ще планира да прочисти от терористи територии, като започне от северната част на провинция Идлиб.

Според информацията на медията на заседание на генералния щаб на турската армия и националното разузнаване, състояло се наскоро, се е работило по съставянето на нова пътна карта на операцията. Решено е било операцията да стартира след преговорите в Астана (от 13 до 15 септември) от провинция Идлиб, части от която в рамките на договорености за зони за деескалация ще попаднат под контрола на Турция.

Турция разширява офанзивата в Сирия (ВИДЕО)

Целта на втория етап на "Ефратски щит" е да бъдат нарушени плановете на САЩ, които чрез борбата срещу терористичните групировки в Сирия опитват да предадат Идлиб на сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС), която според турските власти е свързана с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Турция планира да действа заедно с Иран и Русия, включително в сферата на обмяна на разузнавателни данни. Планира се Русия да открие въздушно пространство за бойни безпилотни самолети на Турция, които ще определят цели на "Ислямска държава", които да бъдат бомбардирани.

След това ще последва сухопътна фаза на операцията, по време на която Русия и Иран ще окажат подкрепа на юг от Идлиб, а Турция ще действа от север.

Турция проведе операция "Ефратски щит" от август 2016 г. до март тази година. Целта на операцията бе от района на границата да бъдат прогонени както бойците от ИД, така и от сирийските кюрдски Сили за защита на народа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къшшшшшш

    17 8 Отговор
    Е хайде , давайте най после. Влезнатли америте веднъж , дорде не свърши петролът излизане няма. По далече америте , вързан поп мирно село.
    Русия Турция Иран са решаващи фактори за мира в района.
    Това е рецептата за стабилизаране региона.
  • 2 Хасаноглу

    13 2 Отговор
    Хасанчо,пиши се доброволец!Ше бачкаш за великия султан Ерджолан!Може и в харема да те пусне,при 40-девици:)?

    Коментиран от #6

  • 3 onq s konq

    12 20 Отговор
    Америка ще ги сгъне и трите държави и ще си направи от тях ОРИГАМИ.А на тия които забравят ще напомня,че ЕВРОПА Е ПЛЪТНО ДО ЩАТИТЕ независимо от спорадичните дразги и размяна на по-остри реплики.Някой от евродържавмите да е нарушила ембаргото срещу Русия?

    Коментиран от #4, #5, #7, #13, #15

  • 4 Пророк Илия

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    И коя от европейските държави ,като изключим нашата , не е нарушила ембаргото. А Беларус в момента представлява сточна гара от която се разпределят стоките към Русия. Нито газа и нефта за Европа е спрял , нито стоките , нито компресорите Сименс, защото Русия просто ще си ги набави от другаде. Проблема идва от едни младежи които обикалят супермаркетите и лепят стикери на вносните стоки , с призив да не се купуват , защото са от държави наложили санкции. А колкото до европейските съюзници на САЩ в Сирия , с ръка на сърцето не виждам такива , освен Англия. И когато ти говорих преди няколко години,че Турция ще мине в другия лагер , "май не познах" , и друго съм ти казал , да си пазиш земите, щот сега няма кой да ти ги пази.
  • 5 dsd

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Подмокряш ли се като казваш думата Америка, понеже едно такова лъха от твоето постче
  • 6 Хасан

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "Хасаноглу":

    Една силна Турция ще донесе вековен мир на региона...

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Говньо

    3 17 Отговор
    Да се молим Щатите решително да се намесят и да изгонят паплачта на злото джудже и асадовската измет! Властта да бъде предадена на ДЕМОКРАТИЧНАТА опозиция, която тясно да сътрудничи на Щатите! Това е бъдещето на ДЕМОКРАТИЧНА и просперираща Сирия, без комуняшка сган!

    Коментиран от #12

  • 9 500

    10 5 Отговор
    Турското робство не е "вековен мир"! България трябва да направи оградата с Турция от бетон с височина 5метра,както е в Йерусалим!

    Коментиран от #10

  • 10 тъпотия

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "500":

    Като направи стената от незнам си от къде парите който няма направо ще процъфтее България ,какво може да се каже за тъпа глава незнам ,пажи ни боже от тъкива тъпотий
  • 11 Домуса

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Ние от опит знаем, че 500годишен мир не им мърда!
  • 12 Аре гит

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Говньо":

    Като чуя вече думите ДЕМОКРАТИЧНА и просперираща и си представям потопена ,полуразрушена колония с ликвидиран суверенитет , обрани суровини , демографска катастрофа, и крадливи губернатори на колонията, наречени политици, и население -изчезващ вид , в червената книга.
  • 13 ШУТ ОЛЕЛЕ ОХ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Другарят КИМ ЧЕН УР СЕН ЧУТ, ЩЕ УРЕДИ ВЪПРОСА .
  • 14 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    къде в идлиб има идил?много неточна статия.всъщност ще започне втората фаза от процеса в сирия,а именно прочистване на идлиб от радикалните ислямиски групи свързани с ал каида,явно по договореност това ще го прави турция,но се съмнявам турците да успеят сами да се справят и сигурно ще се намесят и руснаците и иранците.тагоре долу плана за сирия си върви.
  • 15 Патриот

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    ти явно не си от най-начетените. очевидно не си запознат, но в това затворено небе никой не може да мърда, да прави нещо без разрешение от Русия, включително САЩ. Неслучайно специалните части на САЩ си изоставиха базата в Сирия и коалиционните партньори в Сирия под натиска отново на чичо ти Вова. Само армията на едната държава е сгънала САЩ, а има още 2, които не са като българската.
    Там САЩ ще ги бият и продухват аспусите. За това си затваряай плювалника, че и на такива като теб им идва времето.
    САЩ отдавна не са това, което бяха. Велики са срещу нас, Беларус, Украйна, убитата Европа. Срещу световни военни сили като Ресия, Китай, Турция, Индия са джуджета - нито имат достатъчно подготовка, ито читаво оръжие. За това и си про пробутват в колониите в Европа, защото никой друг не им го иска.
    Остана само им пропагандата, на която се връзват малоумници като теб, които гледам само БТВ и Нова е не знаят както реално става по света.
    И за последно до колкото знам в момента "Велика Америка" губи и в Африка и то от Китай.

    Коментиран от #17

  • 16 Лупи

    2 0 Отговор
    Турция си окупира територийка, като застраховка за образуването на Кюрдистан, колко е пошло всичко... тероризъм да бе да от кога тия с професия геноцид станаха загрижени за тероризма, с който търгуваха до вчера петрол?
  • 17 наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Не слагай Турция при Китай и Русия.Разликата е огромна.Турция има по малка армия от Ирак при Садам,а знаеш за колко време го сгазиха.
    Сега интересите са други.САЩ помагат на кюрдите поради ред причини.Кюрдите искат държава и ще купуват оръжие за се защитят от турците.САЩ винаги са готови да продават.
    както руснаците могат да направят зона над Сирия така САЩ могат да направят такава над Ирак и Русия,Иран и Турция няма да летят там.
    После следва сухоземен сблъсък.40 милиона кюрди срещу горе долу толкова турци.Това продължава вече 100 години и ще продължи още дълго.Афганистан е един пример колко трудно която и да е армия може сама без съдействие на всички да постигне пълна победа.
Новини по държави: