Отидете към основна версия

6 154 20

BBC: Мигрантите влизат в България от Турция по стълби

  • bbc-
  • българия-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • ограда-
  • турция

Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата, показва репортаж на ВВС

Снимка: BBC

Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата с Турция по пътя към Европа. Това разказва репортаж на ВВС, в който са интервюирани мигранти, експерти, представители на Българския хелзинкски комитет и Българския червен кръст, пише "Дневник".

Според свидетелствата на събеседници, интервюирани от британската медия, тенденцията от последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната. Според един от разказите от двете страни на оградата между България и Турция се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат съфинансираното от ЕС защитно съоръжение.

"Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на ЕС", отбелязва авторът на репортажа. В представянето му на сайта на BBC се казва още, че според някои мигранти "пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто лесно, но е често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари".

ВВС цитира и разкази на очевидци.

"Там, където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката", разказва в центъра за настаняване в "Овча купел" Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година. Според нея преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. "Мъжете не оказваха съпротива, но полицията използваше електрошок, не беше необходимо."

Федула, кюрдка от Сирия, избягала от бомбардировките и джихадистите в страната си по-късно от Марина – преди три месеца. Разказва, че тя, съпругът ѝ и четирите им деца в началото са били изправени пред трудно пътуване от населения предимно от кюрди град Камишли. "Трябва да минете през много високи планини. Имаше сняг и може да пропаднете и да изчезнете. Имаше стени." При нея влизането в България било много по-лесно. "Приятел ми каза, че поставят стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слизаш." Попитана къде е граничната полиция в този момент, Федула обяснява: "Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключват."

Авторът е потърсил Министерството на външните работи и други институции за отговор на твърденията в материала, но не е получил коментар. Европейската комисия му е заявила в отговор, че България вече е изпълнила целите на Шенген и сега остава от държавите в безграничната зона да решат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини