Отидете към основна версия

2 144 5

ЕК: Бежанската криза свърши

  • димитрис аврамопулос-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • шенгенско пространство-
  • шенген

Граничният контрол вътре в Шенген трябва да спре, смята еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос

Снимки: БТА/АР

Извънредният граничен контрол вътре в европейската зона за пътуване без паспорти не трябва да бъде продължаван, защото бежанският поток стихва, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от Reuters.

Системните проверки на личните документи са забранени в т.нар. Шенгенско пространство, съставено от 26 държави, но бяха направени изключения за Австрия, Дания, Германия, Швеция и Норвегия, която не е членка на ЕС, да наложат контрол по своите граници.

Страните казват, че контролът - въведен през 2016 г., след като предната година около един милион мигранти влязоха на Стария континент - е необходим от съображения за сигурност.

Еврокомисарят по миграцията обаче смята, че макар и проверките да са оправдани, причините за тяхното въвеждане "вече ги няма".

"Мисля, че това е моментът да се върнем към нормалното функциониране на Шенген", каза той пред журналисти на пресконференция в Брюксел.

Според Аврамопулос външните граници сега са по-стабилни, сделката по миграцията с Анкара работи стабилно, а потокът на мигранти от Турция към гръцките острови през август е бил с 81 процента по-малък от този преди година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: