Отидете към основна версия

1 996 7

НАТО към САЩ: Ще ви отговорим след месец

  • нато-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • афганистан

Вашингтон иска да види и други членове на алианса да се ангажират повече в Афганистан

Снимка: Shutterstock

НАТО реши да си даде още 30 дни, за да отговори на исканията на Вашингтон, който иска да види и други членове на алианса да се ангажират повече в Афганистан, предаде Reuters.

На среща на Военния комитет на НАТО в Тирана ръководителите на генералните щабове на 29-те страни членки са "признали, че е необходимо да се отговори на нуждите от допълнителни войски в Афганистан", съобщи председателят на Комитета генерал Петър Павел.

Те обаче няма да вземат решение, преди да информират своите правителства за нуждите, които са им представени от американските представители, включително от генерал Джо Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ и от командващия войските на коалицията в Афганистан генерал Джон Никълсън, добави генeрал Павел на пресконференция.

Военният комитет планира да се събере на нова конференция през октомври и "тогава би трябвало да получим точни отговори на исканията си", уточни върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, американския генерал Къртис Скапароти. "Не искаме да си поставяме ограничения", добави той.

Няколко страни са направили предложения, но военните представители отказаха да съобщят какви. Само Албания, която има 83 войници в Афганистан, съобщи в комюнике, че е готова да изпрати още трийсетина.

САЩ запазват дискретност за стратегията си в Афганистан, където навлязоха през 2001 година. Вашингтон съобщава само, че иска да изпрати допълнителни войски, без да съобщи колко.

Подкреплението може да достигне 4000 души според различни източници. В момента в Афганистан има около 11 000 войници на САЩ, показа през август извършено от Пентагона преброяване. Дотогава официалното число беше 8400 души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: