Отидете към основна версия

1 802 1

Австрия зави надясно (СНИМКИ)

  • австрия-
  • избори-
  • себастиан курц-
  • партия на свободата

Себастиан Курц вероятно ще се превърне в най-младия правителствен лидер в Европа

Снимки: БТА/АР

Австрийските избиратели предпочетоха завой надясно на парламентарните избори. Те дадоха победата на консервативната формация на младия политик с антиимигрантски позиции Себастиан Курц. Неговата Австрийска народна партия печели 31,6 на сто от гласовете, което е със 7 на сто повече от предишните избори през 2013 г.

"Мога да ви обещая, че ще се боря с всички сили да променя Австрия", заяви 31-годишният външен министър пред огромно множество партийни симпатизанти, предаде Reuters. Ако Курц успее да състави коалиционен кабинет, той ще е най-младият правителствен лидер в Европа.

Курц беше фаворит в социологическите допитвания благодарение на обещанията си да намали бежанците и работниците от по-бедните европейски страни.

Крайнодясната опозиционна Партия на свободата, която се обявяваше за строга имиграционна политика още преди Курц да заеме хардлайнерски подход, е на второ място с 27,4 на сто от гласовете, плътно следвана с 26,7 процента от левоцентристката Социалдемократическа партия, която досега управляваше в коалиция с Народната партия.

"Резултатът показа, че ние заехме централно място в обществото. Ние сме онези, които доминират в политическите дебати", обяви лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрасе.

Неговата партия се опитваше да смекчи радикалната си риторика и да заеме по-малко негативна позиция към ЕС с намерението да влезе в правителството след изборите.

Курц нееднократно посочи, че коалиция с Партията на свободата е възможност, но след изборите каза, че ще разговаря с всички, за да види кой подкрепя политиката му, по-специално за намаляване на данъците и на бюрокрацията.

Според наблюдатели все по-малко вероятно изглежда продължаване на партньорството между Народната партия и Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн.

Според допитвания след вота избирателите, които предпочетоха десните партии, смятат имиграцията за основен проблем. Близо 130 хиляди души са кандидатствали за убежище в Австрия през 2015 и 2016 г.

Канцлерът се опитваше да наложи като приоритет съживяването на икономиката по време на кампанията си, докато съперниците му от дясно наблягаха на миграционната тема. Той пострада и от разкритията, че е наел израелски съветник, който тайно организирал дейността на фалшиви медии, имащи за цел да злепоставят Курц и Австрийската народна партия.

"Сега остава на нас да защитим една модерна, демократична Австрия на разнообразието", каза Керн пред симпатизанти. "Ние смятаме себе си за алтернатива на популизма", добави той и посочи, че социалдемократите няма да се стремят към министерски кресла на всяка цена.

Другите две формации, които влизат в новия парламент, са Партия НЕОС, която получава 5,1 процента от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от миналите избори, и Листата Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, с 4,3 на сто от вота.

Предстои да бъдат преброени гласовете по пощата, но не се очаква да се променят съществено крайните резултати. Те ще бъдат обявени в четвъртък.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • В очакване на най-младия премиер в Европа (СНИМКИ)

    Лидерите на австрийската консервативна партия Австрийска народна партия и на австрийската крайна десница Австрийска партия на свободата, Себастиан Кур ...
    16.12.2017
    1 320
    0
  • Вижте кой канцлер лети в икономична класа

    Досегашният външен министър и бъдещ канцлер на Австрия Себастиан Курц пътува в икономична класа на полет от Виена за Брюксел. Това става ясно от сн ...
    21.10.2017
    2 045
    4
  • Себастиан Курц върви към историята

    Председателят на Австрийската народна партия Себастиан Курц получи мандат за съставянето на нов кабинет, съобщи ORF. Мандатът на Курц му беше връче ...
    20.10.2017
    1 252
    6
  • Захариева поздрави Курц за победата

    Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави Федералния министър за Европа, интеграция и външните работ ...
    16.10.2017
    789
    0
  • Себастиан Курц докосва властта в Австрия

    Австрийската народна партия е вероятният победител на днешните парламентарни избори. Лидерът на партията Себастиан Курц има реални шансове да стане ка ...
    15.10.2017
    2 100
    2
  • Австрия забрани бурките

    Забраната за носене на бурки в Австрия официално влезе в сила през днешния ден, съобщи „Дейли Мейл“. От днес на австрийските жители е з ...
    01.10.2017
    1 255
    11
Новини по държави: