Отидете към основна версия

1 079 8

Победа със съмнения за измами за Мадуро

  • николас мадуро-
  • венецуела-
  • избори-
  • уго чавес

Президентът на Венецуела обяви спорeн триумф на вота за губернатори

Снимки: БТА/АР

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви победа на състоялите се в неделя избори за губернатори, съобщи Reuters. Управляващите са спечелили в 17 от 23-те щата.

"Това е голяма победа. Чавизмът е получил широка подкрепа на изборите, спечелвайки 17 губернаторски места. Опозицията има само с пет", заяви Мадуро и добави, че партията му ще спечели и в последния щат Боливар, от който все още няма резултати.

Представителите на опозицията са подобрили резултатите си в сравнение с предишните избори през декември 2012 г. Кандидатът на "Блок за демократично единство" Хуан Пабло Гуанила ще оглави най-гъсто населения щат Сулия, където се добиват 40% от петрола във Венецуела.

Представител на противниците на властта обаче каза, че има сериозни подозрения за изборни измами от страна на управляващите. Опозиционните лидери заявиха по-рано, че очакват "гигантска победа" въз основа на онова, което са съобщавали наблюдателите в избирателните секции.

"Не признаваме резултатите, обявени от Националния избирателен съвет", заяви по-късно ръководителят на предизборната кампания на "Блок за демократично единство" Херардо Блайд. Той изтъкна, че опозицията ще настоява за проверка на гласуването във всички щати, включително там, където са победили нейни представители.

Избирателната комисия съобщи, че активността при гласуването е била 61,14%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини