Отидете към основна версия

1 468 11

Референдуми за автономия в Италия

  • италия-
  • референдум-
  • автономия

Две области гласуват за повече автономия

Снимка: БТА/AP

Две от големите области в Италия ще проведат консултативни референдуми за получаването на по-голяма автономия, съобщи ТАСС.

Гласуването ще се проведе в северните райони Ломбардия и Венето. Вотът ще се проведе днес. Първоначалното гласуване ще се проведе по електронен път.

Първите секции бяха отворени в 7:00 ч. местно време и ще затворят в 11:00 ч. Регионалните власти претендират за повече правомощия в управлението на различни сфери. Сред тях са здравеопазването, образованието, социалната политика и регулирането на пазара на труда.

Конституцията на Италия дава подобно право. Въпросите за това в какви сфери ще бъде отпускана повече автономия обаче се обсъждат на срещи с правителството.

Инициатори на допитването са губернаторите на двата региона – Лука Дзайя и Роберто Марони. Те са част от опозиционната партия „Северна лига“.

Партията е близка до „Напред Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони и винаги е отстоявала федерализма.

В Италия има пет области, които по исторически причини имат автономия. Ломбардия и Венето не притежават такава, но формират значителна част от италианския БВП. В тях живеят 20 млн. души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: