Отидете към основна версия

1 905 8

Пучдемон няма да говори пред Сената

  • испания-
  • каталуния-
  • сенат-
  • мариано рахой-
  • карлес пучдемон

Каталунският лидер отказа да пътува, за да говори пред депутатите в Мадрид

Снимки: БТА/АР

Каталунският лидер Карлес Пучдемон отказа поканата да говори пред испанския Сенат в четвъртък, ден преди горната камара на парламента да гласува за поставянето на областта под опеката на Мадрид. Новината съобщи регионалното правителство, цитирано от Reuters.

"Председателят Пучдемон няма да отиде в четвъртък в Сената", заяви говорител и уточни, че няма да го направи, защото испанското правителство вече е решило да установи контрол върху Каталуния, за да попречи на областта да обяви независимост.

Пучдемон трябваше да произнесе речта си в 17 часа местно време. В нея той възнамеряваше да даде на Мадрид отговор на решението на испанското правителство да задейства член 155 от конституцията.

Според "Европа прес" председателят на Сената Пио Гарсия Ескудеро щеше да предложи на Пучдемон да говори пред комисията, която преди пленарното заседание в горната камара, насрочено за утре в 10 часа местно време, ще разгледа прилагането на член 155.

Преди това каталунският регионален премиер по програма ще държи реч на заседание в местния парламент, което е насрочено за утре в 10 часа. Единствената точка в дневния ред на заседанието е отговорът на Барселона на Мадрид да задейства член 155.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: