21 Октомври, 2017 16:15 4 117 8

Мадрид: Автономията на Каталуния приключи

  • испания-
  • мариано рахой-
  • каталуния-
  • независимост-
  • карлес пучдемон

Испанското правителство започна процес на суспендиране на автономията на Каталуния

Мадрид: Автономията на Каталуния приключи - 1
Снимки: БТА/АР

Испанското правителство започна процеса на суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след правителствено заседание, съобщиха световните агенции.

Рахой обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, за да се попречи на областта да се отцепи от Испания.

Испанският премиер отбеляза, че кабинетът е взел това безпрецедентно решение в отговор на "едностранните, незаконни действия, насочени към конфронтация", от страна на правителството на Карлес Пучдемон.

Рахой добави, че правителството "никога не е имало желание" да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи. Решението, каза той, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.

Сега решението трябва да бъде одобрено от Сената, като гласуването там е насрочено за 27 октомври.

Мадрид: Автономията на Каталуния приключи

Каталунските власти заплашиха да обявят независимост след спорния референдум на 1 октомври за отцепване, забранен от Конституционния съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никол Станкулов

    32 25 Отговор
    Браво на Рахой ! Не се подаде на левичарките ! Да живее Испания !
  • 2 Morgoth

    29 0 Отговор
    Е, войната е обявена, сега остава да видим месните органи кого ще слушат - месното вече уволнено правителство или това което Мадрид ще назначи. И интересно какво ще стане, ако се проведат избори по правилата на Мадрид, но бъдат отново спечелени от сепаратистите.

    Коментиран от #8

  • 3 Окопация

    18 20 Отговор
    Франко се завръща: окопация, разтрели и разселване. Крайно време е да се приеме, че 7 милиона имат право на свобода. И ЕС да направи лесен начин те да остават в ЕС. Не може да се иска една богата провинция да храни бедните, които не искат да се променят и само цоцат. Като Българиа и ЕС

    Коментиран от #4

  • 4 jambazina

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Окопация":

    Какви разстрели?
  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 12 Отговор
    И от тази раса планетата земя няма нужда...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рецептата

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    ще се правят нови избори, а предишните ще бъдат с над допустимите нарушения и така, докато Мадрид потуши волята на каталунците или каталунците започнат да воюват за независимостта си, като баските...
Новини по държави: