Отидете към основна версия

2 648 57

САЩ: Башар Асад няма бъдеще в управлението на Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • рекс тилърсън-
  • стaфан де мистура

Очаква се през следващите седмици да се възобновят мирните преговори под егидата на ООН

Снимки: БТА/АР

Президентът Башар Асад няма бъдеще в управлението на Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Reuters.

След среща в Женева с пратеника на ООН за Сирия Стaфан де Мистура, която окачестви като "плодотворна", Тилърсън отбеляза, че "царуването на семейство Асад отива към края си" и че сега "единственият въпрос е как да бъде осъществено това". По думите на държавния секретар САЩ искат "цялостна и единна Сирия без роля на Асад в управлението".

Тилърсън каза още, че оттеглянето на Асад от властта трябва да стане чрез мирния процес в Женева, ръководен от Де Мистура, но подчерта, че оттеглянето на сирийския лидер не е "предпоставка" за започването на този процес.

Очаква се през следващите седмици Стaфан де Мистура да свика наново мирните преговори за Сирия под егидата на ООН на фона на последните победи на бойното поле на силите на Асад, подкрепяни от Русия.

След срещата си с първия дипломат на САЩ Де Мистура влезе във видеоконферентна връзка със Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, на която обяви, че планира на 28 ноември да се състои нов кръг от междусирийските разговори под негово посредничество. В досегашните седем такива срещи представителите на сирийската опозиция нито веднъж не са имали преки контакти с пратениците на режима в Дамаск.

От женевския мирен процес са изключени "Ислямска държава" и други радикални групировки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: