Отидете към основна версия

4 237 11

Руската позиция за българските евреи е абсурдна, но и логична

  • израел-
  • евреи-
  • русия

Това е позицията на израелския историк Ефраим Цуроф

Руската позиция, че Червената армия е отговорна за спасяването на българските евреи, е абсурдна, но в нея има и известна логика, каза ръководителят на центъра "Симон Визентал" в Ерусалим, Ефраим Цуроф, цитиран от "Джерузалем пост", съобщи „Дневник“. Той има предвид твърдението на външното министерство в Москва, че настъплението на Червената армия вероятно е предотвратило масовото изтребление на хиляди евреи, включително в България.

Цуроф - историк, който издирва от години нацистки престъпници - коментира спора между София и Москва за българските евреи, започнал миналата седмица. Тогава в изявление по повод на антиционистки надпис върху Паметника на съветската армия в София (впоследствие изтрит) говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза: "В годините на Втората световна война благодарение на (съветските) воини е предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин около 50 000 души бяха спасени от неминуема гибел." Думите ѝ предизвикаха реакция от българския външен министър Екатерина Захариева и институцията ѝ, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, и президента Румен Радев, който допусна, че изявлението може да е "провокация".


В края на седмицата руското посолство в София изтъкна приноса на България за спасяване на евреите. Малко по-късно обаче председателят на Руското военноисторическо общество (РВИО) Михаил Мяхков защити позицията на външното министерство в Москва, според което руските воини са предотвратили депортацията на евреите от България. Мяхков посочва:"Главният аргумент за заемането на подобна позиция от българските власти е била променената обстановка на военните фронтове, победата на Червената армия край Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ, дадени за освобождаването и на своята страна, и на страните от Европа."

Конкретно за българския случай Цуроф смята, че е абсурдно да се приписват заслуги на Червената армия. "Не така са били спасени евреите", казва той в отговор на коментара на Захарова. "Евреите са били спасени заради съпротивата на някои важни личности в България срещу депортациите. Позицията му за коментара на Мяхков, препубликуван и от руското посолство в София, е малко по-различна.

"Истина е, че много повече евреи щяха да загинат по време на холокоста без Червената армия, но това са два отделни въпроса... Няма съмнение, че приносът на Червената армия в разгрома на нацистка Германия, която в края на краищата прекъсва окончателното решение (на еврейския въпрос - бел. ред.), е от огромно значение," смята Цуроф. Затова според него аргументът на Мяхков, че нацистите биха могли в други обстоятелства да принудят българските власти да участват в Холокоста, има известна тежест, пише "Джерузалем пост".

Официалният израелски мемориал на Холокоста "Яд Вашем" е присъдил почетната титла "праведник от народите на света" на подпреседателя на Народното събрание Димитър Пешев, покойния софийски митрополит Стефан, пловдивския митрополит Кирил и още 17 българи. Тази титла се присъжда на хора, които не са евреи, но са рискували живота си, за да спасят евреите от депортация и попадане в лагерите на смъртта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини