Отидете към основна версия

1 255 19

САЩ ще финансират медии в Унгария

  • унгария-
  • сащ-
  • медии-
  • виктор орбан

Според Будапеща това е "политическа интервенция" преди изборите през април догодина

Снимки: БТА/АР

Шарже д'аферът на САЩ в Унгария Дейвид Костеланчик беше извикан във външното министерство в Будапеща във връзка с американския план за финансиране на медии в селските райони в страната, предаде Reuters.

Според Будапеща това е "политическа интервенция" преди изборите през април 2018 г.

От Вашингтон съобщиха в понеделник, че ще финансират със 700 000 долара медии в селските райони в Унгария. Парите ще могат да използват след май 2018 г. за обучение, подготовка, техническа и финансова помощ на журналисти, разширяване на достъпа до местни и международни медийни платформи, за да се окаже подкрепа на независимите медии, подложени на растящ натиск и сплашване.

"Министерството на външните работи и търговията извика американския шарже д'афер, за да поиска обяснения. Казахме му, че приемаме това като политическа интервенция на Държавния департамент на САЩ преди изборите", каза говорителят на външното министерство в Будапеща.

Унгарският премиер Виктор Орбан засили контрола над медиите със законови промени, регулаторни мерки и купуване на медии от негови съмишленици от бизнеса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Сорос и Орбан кръстосаха шпаги

    Потискането на опозицията в Унгария при управлението на Виктор Орбан е по-голямо от това във времената на СССР. Това заяви магнатът Джордж Сорос, цити ...
    01.12.2017
    1 594
    6
  • Сорос: Страх ме е от властите в Будапеща

    Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос се страхува властите в Будапеща, които водят кампания срещу него, да не започнат да преследв ...
    20.11.2017
    3 002
    23
Новини по държави: