Отидете към основна версия

15 501 10

Катастрофа, която ще влезе в историята на авиацията

  • самолет-
  • катастрофа-
  • хабаровск

Шестима е броят на загиналите в авиокатастрофата над Хабаровск. Двумоторният самолет L-410 се разби по време на кацане на летището в руския град. Той е паднал от височина 600 метра в горска местност, намираща се малко преди достигане на пистата. От мощния удар машината буквално се е разпаднала на парчета, но не се е възпламенила благодарение на бързата намеса на местни жители.

Това, с което тази катастрофа ще влезе в авиационната история, обаче е, че има един оцелял – малко момиченце. Тригодишната Жасмина е пътувала при баба си и дядо си, без родителите си. Придружавала я е кръстницата й, която по време на катастрофата е закрила детето с тялото си.

Причината за оцеляването на тригодишното момиченце има логично обяснение. „Еластичността на костите, характерна за детския организъм, е помогнало на Жасмина да оцелее при падането на машината. При децата костите са значително по-еластични в сравнение с тези при възрастен човек. Ударът, който детето е понесло без фатални последствия не може да бъде понесен от възрастен – това е обективен факт”, казва пилотът Олег Смирнов, председател на Комисията по гражданска авиация към обществения съвет на Ространснадзор. По думите на експерта има и други два важни момента, а именно къде точно в салона на самолета се е намирало детето и дали е било с колан. „Случай, при който дете оцелява при падане от 600 метра е първи в историята”, казва Смирнов.

Полетът от Нелкан до Хабаровск е извършен от авиокомпанията „Хабаровски авиолинии”, която е специализирана в регионални превози. Сред основните версии за катастрофата са пилотска грешка и отказ на техническите прибори. По думите на управителя на авиокомпанията машината е била нова – купена е преди една година. Двамата пилоти са били с дългогодишен опит. Командирът е имал 17 000 летателни часа. Заедно с втория пилот те са смятани за едни от най-опитните в авиокомпанията. Причините за катастрофата се изясняват от транспортната прокуратура.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини