Отидете към основна версия

1 386 5

Крупна авария в стратегически петролопровод зад Океана (ВИДЕО)

  • кийстоун-
  • петролопровод

Петролопроводът "Кийстоун" между Канада и САЩ е спрян заради изтичане на хиляди барели нефт

Снимки: БТА/АР

Канадският оператор TransCanada Corp. обяви, че временно е спрял подаването по петролопровода си "Кийстоун" между Канада и САЩ, след като е установен спад в налягането в резултат на теч, предаде Reuters.

Около 210 000 галона или 5000 барела петрол са изтекли от тръбата в четвъртък сутринта в североизточната част на американския щат Южна Дакота по неизвестна причина, според съобщение на компанията и местните регулаторни власти.

Екипи са затворили тръбопровода и са задействали процедури за спешно реагиране след откриване на теча южно от помпената станция в окръг Маршал. Причината за аварията се разследва.

Петролопроводът е с дължина 4324 км и се простира между канадската провинция Алберта и терминала в Кушинг, щата Оклахома, и в Патока - Илинойс.

През пролетта президентът Доналд Тръмп даде зелена светлина на строителството на спорния петролопровод "Кийстоун Екс Ел", на който предшественикът му Барак Обама бе наложил вето.

Целта на съоръжението е да се увеличи над два пъти дебитът спрямо сегашния до 830 000 барела на ден и да свърже по-пряко петролните обекти в Алберта с Тексас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини