Отидете към основна версия

4 581 8

Природата няма милост. Дъждът над Балканите не спира (СНИМКИ)

  • албания-
  • дъжд-
  • порой-
  • балкани

Най-малко един човек загина по време на пороите в Албания

Снимки: БТА/АР

Най-малко един човек е загинал по време на поройните дъждове, които наводниха много части на Албания, парализирайки пристанищата и блокирайки полетите на единственото международно летище в страната, предаде Euronews.

Трима души бяха ранени, а 314 домове - унищожени при инциденти, свързани с лошото време през последното денонощие, съобщи правителството. Училищата в цялата страна останаха затворени.

Много пътища останаха блокирани в балканската страна, а около 127 000 жители бяха засегнати от спиране на тока. Албанската армия и здравното министерство използваха хеликоптери, за да евакуират хора от наводнените райони.

Полицията съобщи, че движението по магистрала в западната част на страната, водеща към столицата Тирана, частично е възстановено, но други пътища остават наводнени. Евакуиран е търговски център близо до столицата, в който са били блокирани около 100 души.

Правителството призова гражданите да спазват официалните препоръки за безопасност, предупреждавайки, че се очаква ситуацията да се влоши още повече по-късно, особено в южната част на страната.

Властите съобщиха, че са изпратили 5700 войници, полицаи и спешни екипи, както и 900 коли в южните части на страната, където реки са пред преливане.

Премиерът Еди Рама призова гражданите да се евакуират от застрашените райони. Около 2 200 хектара земеделски земи са наводнени, заявиха официални представители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: