Отидете към основна версия

2 466 15

Тръмп саботирал ”Северен поток-2”

  • северен поток-
  • саботаж-
  • сащ-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • анализ-
  • газ

Планът се изпълнява с пълната подкрепа от Европейската комисия

Снимка: БТА/ AP

Руски анализатори смятат, че САЩ и президентът Тръмп продължават с всякакви средства да се опитват да попречат на изграждането на "Северен поток-2".

В обширен материал на страниците на сайта на РИА Новости, популярният руски анализатор и блогър Иван Данилов, известен като Crimson Alter, анализира опитите на американците и някои западноевропейски кръгове да попречат на изграждането на втората газова връзка между Русия и Германия, "Северен поток-2". Според него през последните няколко дни газопроводът "Северен поток-2" е подложен на масивна дипломатическа и информационна атака, съобщи Дир.бг.

Ройтерс дори е пуснала материал със заглавие: " Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че "Северен поток-2 "няма да бъде построен". Агенция Bloomberg, от своя страна, публикува материал, който описва "план за потискане на руския газ за Германия". Там се твърди, че въпросният план вече се изпълнява с пълната подкрепа от Европейската комисия.

Към антируските действия на американските държавни структури и компании се присъединил и датският парламент, който всъщност бил забранил изграждането на "Северен поток-2" в териториалните му води. Някои руски медии и експерти се присъединили към общия хор, публикувайки материали, в които се определят политическите рискове, свързани с изграждането на газопровода.

Все пак, ако някой си направи да прочете и самите материали, не само заглавията им, извън политическия и дипломатически контекст, тогава се очертава различна картина, твърди Данилов.
Той коментира съобщението на агенция Ройтерс относно изявлението на заместник-помощник секретаря в Бюрото за енергията на Държавния департамент на САЩ Джон Маккарик за американски санкции срещу европейски компании, които участват в изграждането и финансирането на "Северен поток-2".

"Американският дипломат наистина твърди, че Държавният департамент "очаква", че "Северен поток-2" няма да бъде построен, но ако прочетете цялата стенограма на изявлението му, можете да видите, че по-нататък в нея той посочва какви американски действия трябва да бъдат предприети след изграждането на газопровода", посочва анализаторът. По думите на Маккарик, САЩ трябвало да разгледат "рамките на проекта", за да преценят какви действия и санкции трябва да бъдат предприети спрямо компаниите, участващи в изграждането му.

Мнозина коментатори виждат в това изявление открита заплаха към партньорите на "Газпром" от европейска страна с цел те да бъдат заставени да се откажат от участието си в проекта. Според Данилов тези заплахи едва ли ще подействат, тъй като, според текста на американския документ за санкциите, те няма да бъдат прилагани за проекти, инициирани до втори август 2017 година (какъвто е "Северен поток-2").

В тази насока той сочи изявлението на главата на Wintershall, основен европейски партньор в изграждането на газопровода, Марио Мерен: "Разбира се, ние видяхме обяснението, дадено от американското правителство и на първо място мисля, че то ясно показва, че ние ще продължим да подкрепяме проекта. Финансираме проекта заедно с други международни компании".

Все пак, според руския анализатор, с оглед на "токсичните взаимоотношения" между Тръмп и част от администрацията му, която открито го саботира, не може да се изключи напълно вероятността Държавният департамент да отмени собствените си тълкувания, задълбочавайки натиска над европейските участници в проекта за газопровод.

Той напомня, че при приемането на последния пакет санкции някои висши еврочиновници, сред които министърът на икономиката на Германия Бригита Циприс, както и самия председател на Еврокомисията Юнкер, заплашиха с ответни санкции, ако САЩ въведат едностранно такива срещу европейските компании, участници в такива проекти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тилърсън: Против „Северен поток-2” сме

    САЩ подкрепят Полша и са против реализирането на газопровода „Северен поток-2”, каза държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Той направи ...
    27.01.2018
    3 533
    46
  • Русия се готви за арктическа войнa

    Руският президент Владимир Путин е предприел решителни действия за поддържането на армия и флот за контрола над Арктика, съобщи „Дейли Стар&ldqu ...
    04.12.2017
    17 569
    22