Last news in Fakti

2 Декември, 2017 16:32 2 458 15

Тръмп саботирал ”Северен поток-2”

  • северен поток-
  • саботаж-
  • сащ-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • анализ-
  • газ

Планът се изпълнява с пълната подкрепа от Европейската комисия

Тръмп саботирал ”Северен поток-2” - 1
Снимка: БТА/ AP

Руски анализатори смятат, че САЩ и президентът Тръмп продължават с всякакви средства да се опитват да попречат на изграждането на "Северен поток-2".

В обширен материал на страниците на сайта на РИА Новости, популярният руски анализатор и блогър Иван Данилов, известен като Crimson Alter, анализира опитите на американците и някои западноевропейски кръгове да попречат на изграждането на втората газова връзка между Русия и Германия, "Северен поток-2". Според него през последните няколко дни газопроводът "Северен поток-2" е подложен на масивна дипломатическа и информационна атака, съобщи Дир.бг.

Ройтерс дори е пуснала материал със заглавие: " Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че "Северен поток-2 "няма да бъде построен". Агенция Bloomberg, от своя страна, публикува материал, който описва "план за потискане на руския газ за Германия". Там се твърди, че въпросният план вече се изпълнява с пълната подкрепа от Европейската комисия.

Към антируските действия на американските държавни структури и компании се присъединил и датският парламент, който всъщност бил забранил изграждането на "Северен поток-2" в териториалните му води. Някои руски медии и експерти се присъединили към общия хор, публикувайки материали, в които се определят политическите рискове, свързани с изграждането на газопровода.

Все пак, ако някой си направи да прочете и самите материали, не само заглавията им, извън политическия и дипломатически контекст, тогава се очертава различна картина, твърди Данилов.
Той коментира съобщението на агенция Ройтерс относно изявлението на заместник-помощник секретаря в Бюрото за енергията на Държавния департамент на САЩ Джон Маккарик за американски санкции срещу европейски компании, които участват в изграждането и финансирането на "Северен поток-2".

"Американският дипломат наистина твърди, че Държавният департамент "очаква", че "Северен поток-2" няма да бъде построен, но ако прочетете цялата стенограма на изявлението му, можете да видите, че по-нататък в нея той посочва какви американски действия трябва да бъдат предприети след изграждането на газопровода", посочва анализаторът. По думите на Маккарик, САЩ трябвало да разгледат "рамките на проекта", за да преценят какви действия и санкции трябва да бъдат предприети спрямо компаниите, участващи в изграждането му.

Мнозина коментатори виждат в това изявление открита заплаха към партньорите на "Газпром" от европейска страна с цел те да бъдат заставени да се откажат от участието си в проекта. Според Данилов тези заплахи едва ли ще подействат, тъй като, според текста на американския документ за санкциите, те няма да бъдат прилагани за проекти, инициирани до втори август 2017 година (какъвто е "Северен поток-2").

В тази насока той сочи изявлението на главата на Wintershall, основен европейски партньор в изграждането на газопровода, Марио Мерен: "Разбира се, ние видяхме обяснението, дадено от американското правителство и на първо място мисля, че то ясно показва, че ние ще продължим да подкрепяме проекта. Финансираме проекта заедно с други международни компании".

Все пак, според руския анализатор, с оглед на "токсичните взаимоотношения" между Тръмп и част от администрацията му, която открито го саботира, не може да се изключи напълно вероятността Държавният департамент да отмени собствените си тълкувания, задълбочавайки натиска над европейските участници в проекта за газопровод.

Той напомня, че при приемането на последния пакет санкции някои висши еврочиновници, сред които министърът на икономиката на Германия Бригита Циприс, както и самия председател на Еврокомисията Юнкер, заплашиха с ответни санкции, ако САЩ въведат едностранно такива срещу европейските компании, участници в такива проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мордор

    8 35 Отговор
    Какво твърди някакъв си гладен руски блогър, изобщо не е важно!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Реално

    33 9 Отговор
    Естествено-нали трябва да набута на Европа скъпият си шиистов газ.
  • 4 Абе Пенчо...ти май..май...

    29 10 Отговор

    До коментар #2 от "агмагмюмгямкюмгйцгйцкй...":

    Незнам на какво се радваш-ама ти със сигурност не си от умните. Като ти вдигнат двойно парното заради скъпия амерски газ тогава можеш и да се сетиш нещо. А няма да е само парното-като се почне от хляба та се сдигне и до бензиностанциите и газта им...

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Балъците

    29 9 Отговор

    До коментар #4 от "Абе Пенчо...ти май..май...":

    Те и естонците се радваха-а сега си смучат сополите-616 $ им идваамериканската газ.
  • 6 А стига бе...

    30 7 Отговор

    До коментар #4 от "Абе Пенчо...ти май..май...":

    И тоя образ е като украинците,купуваха въглищата от Донбас на 67 долара. Направиха им икономическа блокада и сега купуват от Пенсилвания на 117 долара. Абе малоумници много.
  • 7 Kcaniba

    22 6 Отговор
    Когато не могат да х
    продават посредством Пейтриоти, ФАЩ и най вече фашисткият им обръч от фирми, продават посредством русофобия!!!
    Балъци бол , марионетките - Естония, Латвия, Литва, Полша, сега и USраина...
    Може и БГ един ден...
    Богатите обаче изобщо не се хващат на тази ихмамна амерска въдица. ....заща ли!?!?!?
  • 8 Гостъ

    8 20 Отговор
    Язовец-ха дай да видим къде прочете цените на въглищата и газта

    Да не све у село Меричлери на мегдана та да лъжеш толкова

    Коментиран от #9

  • 9 падналия ангел

    22 7 Отговор

    До коментар #8 от "Гостъ":

    Козенко отбеляза, че първата партида въглища ще струва на Украйна по 113 долара за тон, а в бъдеще цената на всяка отделна партида ще се договаря допълнително. При това въглищата, добивани на територията на ДНР, излизат на Киев доста по-евтино, но доставките на донбаските въглища са прекратени заради търговската блокада от страна на Киев.
    Това задоволи ли любопитството ти?

    Коментиран от #11

  • 10 СССРБарета

    16 6 Отговор
    За щастие Путин не пита краварите дали може и дали искат а им го ....... четвъртит без превъртане! Даде на С Корея ракетната и ядрена технология и сега гледа сейра на краварите, като им подметна че може да ги отсрами ако искат Русия да е посредник за решаването на проблема! Умно а? И резултата вече е едно на едно! Украйна срещу Северна Корея?
  • 11 гостъ

    5 14 Отговор

    До коментар #9 от "падналия ангел":

    Да -тамън да познаеш и не можа ! Цената на която преди това са взимали въглищата е 98,40 а в цената 113 се включват и пристанищтните такси и транспорта. Ми така е като от Блиц се информираш :D

    А цената за газ 616 $ е просто малоумна

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 падналия ангел

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "гостъ":

    Родината на въгледобивната индустрия – Украйна, предпочете неизгодния внос на американски въглища пред снабдяването от Донбас. От САЩ днес отплава кораб с първата пратка американски въглища за украински електроцентрали, съобщи украинското посолство в САЩ. Цената им е с 40% по-висока от тази на въглищата, добивани в Донбас.
    Това не е от блиц! Или предпочиташ информация директно от Козяк 16?
  • 13 падналия ангел

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "гостъ":

    Pycĸият миниcтъp нa eнepгeтиĸaтa гoвopи, чe "Гaзпpoм" пpeз тpeтoтo тpимeceчиe щe ни пpoдaвa гaз пo 177 дoлapa (зa xилядa ĸyб. м – бeл. peд.). C ĸopигиpaнeтo зa ĸaлopийнocт, тoвa oзнaчaвa чe цeнaтa щe ce ĸaлĸyлиpa peaлнo пo 182-183 дoлapa. Зaтoвa пpи тaĸивa ycлoвия въoбщe нямa дa ĸyпyвaмe oт "Гaзпpoм". Цялoтo ĸoличecтвo нeoбxoдим ни гaз щe ĸyпyвaмe oт eвpoпeйcĸия пaзap.
  • 14 падналия ангел

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "гостъ":

    Франция разглежда възможността за забрана на вноса на американски сгъстен природен газ, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на изказване на френския министър на екологията Сеголен Роаял. Париж не иска да купува американския природен газ, мотивирайки се, че в него е прекалено голям делът на шистовия газ, при чийто добив се използват технологии, забранени във Франция. Екологията е само предлог, а всъщност американският газ се оказва прекалено скъпо удоволствие за французите. Причината Париж да се откаже от американския газ е свързана с цената му – 6-6,5 долара за 1 млн. британски термични единици, докато руският газ, идващ по тръби, е далеч по-евтин. Цената на руския на пазарите в Европа е максимум 5.8 долара. Аналитиците от отбелязваха,че в случай на сериозна конкуренция Москва може да занижи цената до три долара. Засега не им се налага.
  • 15 666

    0 0 Отговор
    Що се напиня Путьо да продава газ, като е толкова велик- ако не са доларите от ресурси, е заминал на кино