Отидете към основна версия

2 145 6

Израелски командоси разбиха клетка на "Хамас"

  • хамас-
  • западен бряг-
  • израел-
  • газа-
  • шин бет-
  • ханука

Службите за сигурност осуетиха опит за отвличане на израелец от членове на ислямисткото движение

Снимки: БТА/АР

Израелските служби за сигурност съобщиха, че са задържали трима членове на палестинското ислямистко движение "Хамас", които планирали да отвлекат израелец на окупирания Западен бряг, предаде Reuters.

Тримата се готвели да осъществят плана си в близките дни, докато евреите празнуват Ханука, посочи в комюнике израелската служба за контраразузнаване "Шин Бет".

След като се снабдили с оръжие, тримата започнали да проучват места, където израелски войници и заселници се прекачват на автобус или спират за почивка. Планът им бил да се представят за еврейски заселници и да качат жертвата в автомобила си. Те смятали да използват пленника като разменна монета срещу някои от хилядите палестинци, намиращи се в израелски затвори, уточнява комюникето.

Според разузнаването мъжете - на 26 и 19 години - получавали указания и необходимите средства от "Хамас" в ивицата Газа. "Шин Бет" не съобщава кога са извършени арестите.

През изминалата нощ израелските сили са задържали няколко членове на "Хамас" на Западния бряг, но не уточняват дали тези арести са свързани с плана за похищение.

Около 400 000 израелски заселници съжителстват с 2,6 милиона палестинци на Западния бряг. Поради честата конфронтация между двете общности на окупираната територия са разположени значителен брой израелски войници.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини