Отидете към основна версия

1 761 4

Опозицията иска референдум за новото име на Македония

  • македония-
  • скопие-
  • гърция-
  • нова македония-
  • вмро-дпмне

ВМРО-ДПМНЕ е категорично против промяната да бъде одобрена само с вот в парламента

Снимка: Shutterstock

Промяна на името на Македония трябва да стане с национален референдум, а не само с гласуване на мнозинството в парламента. Това се казва в позиция на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от местни медии.

Формацията е категорично против промяна на името на Македония да бъде одобрено само с вот в законодателния орган, критикувайки коментара на председателя на парламента Талат Джафери.

Решението на спора за името с Атина не може да бъде изключителна собственост на определени политици, нито на управляващото мнозинство в парламента, се казва в позицията и се призовава за организиране на референдум по въпроса.

ВМРО-ДПМНЕ подчертава, че няма да приеме изменение в конституцията във връзка с промяна на името на страната и няма да приеме идеи и предложения, които заплашват македонския народ, националната идентичност, език и култура.

Преди дни гръцки медии съобщиха, че "Нова Македония" е името, което Бившата югославска Република Македония е предложила наскоро, като Атина се е съгласила на това име, за да бъде сложен край на дългогодишния спор между двете страни за името на югозападната ни съседка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: