Отидете към основна версия

4 586 18

САЩ: Буреносни облаци се трупат над Корейския полуостров

  • пентагон-
  • джеймс матис-
  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • доналд тръмп-
  • форт браг

Президентът Доналд Тръмп и други американски висши ръководители неведнъж са заплашвали Пхенян с война

"Буреносни облаци се събират" над Корейския полуостров. Това заяви американският министър на отбраната Джим Матис на среща с войници, предаде CNN.

Без да прогнозира, че ще има конфликт, министърът подчерта, че дипломацията има най-добри шансове да избегне война, ако думите на американците са подкрепени от силни и добре подготвени въоръжени сили. Единственият начин думите на нашите дипломати да имат тежест и да им се вярва, е вие да сте готови за действие, каза Матис пред няколко десетки войници от 82-а дивизия във Форт Браг.

Това бе последната среща на министъра от двудневната му предколедна обиколка на американски бази.

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу Пхенян заради ракетната и ядрената му програма. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и други американски висши ръководители неведнъж са заплашвали Северна Корея с американски военни действия.

Според някои служители целта е двойна: да бъде накаран Пхенян да започне преговори за отказ от ядрения си арсенал и да се мотивират големите сили в региона - Китай и Русия, да засилят натиска си върху Северна Корея, за да се избегне война. За военните фокусът е войниците да са готови, ако се наложи да бъдат използвани.

Във Форт Браг Матис препоръча на военните да прочетат класическия труд на историка Тиодор Рийд Фирънбак "Този вид война: изследване на неподготвеността", издадена през 1963 г., десет години след Корейската война, за да извлекат поуки от допуснатите грешки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини