26 Декември, 2017 08:27 5 640 31

Северна Корея готви нова бойна провокация

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • спътник

КНДР ще изстреля разузнавателен спътник, съобщи южнокорейски вестник

Северна Корея готви нова бойна провокация - 1
Снимки: БТА/АР

Северна Корея, чиято космическа програма според някои експерти е само параван за балистичната й програма, се готви да изстреля нов спътник, съобщи южнокорейският в. "Чунан илбо", цитиран от ТАСС.

Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН гласува девети пакет санкции, за да принуди Пхенян да се откаже от забранената си ядрена и ракетна програма, както и от изстрелването на спътници.

"По различни канали напоследък научихме, че Северът е завършил нов спътник, наречен "Кванмьонсон-5", заяви южнокорейски правителствен източник за вестника.

Те планират да изстрелят в орбита сателит, оборудван с камери и телекомуникационна техника", добави той.

Според южнокорейските разузнавателни служби сателитът може да бъде изстрелян от подвижна установка, а не от обичайния ракетен полигон Сохе (Тончхан-ри).

Северна Корея готви нова бойна провокация

През октомври заместник-посланикът на Пхенян в ООН Ким Ин-рьон каза, че страната му следва четиригодишен план (2016-2020 г.) за разработване на "спътници, спомагащи за икономическото развитие и подобряване на условията на живот на населението". Той отбеляза, че Северна Корея е "навлязла във фаза на практическо разработване на собствени сателити" с успешното, според Пхенян, извеждане в орбита през февруари 2016 г. на спътника "Кванмьонсон-4".

Според специалисти "Кванмьонсон-4" не е успял да предаде никакви сигнали, което означава, че не работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джентълменът русофил

    29 29 Отговор
    Ами вижте, хората си следват четиригодишен план с цел икономическо развитие и подобряване условията за живот на населението. Не виждам нищо провокативно в подобно изказване. Както Великобритания и САЩ си имат сателити, така и корейците имат нужда от развитие в телекомуникациите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кики

    33 26 Отговор
    Пожелавам успех на С.Корея в космическата програма!
  • 4 Барчо

    21 26 Отговор
    Щом СК са некви дебили дето са още в каменната ера според някои тук краварски подлоги, какво да кажем ние. Забележете, че се готвят да изкарат в космоса НОВ спътник. Ние колко точно наши спътници имаме в космоса? Това че имаме няколко човека, които са летели на чужд космически кораб и сме направили няколко чарка не ни прави космическа държава. Някоя медия даже беше писала, че били пуснали новината в СКорейска медия, че били кацнали на слънцето, ма през нощта. През деня не можело, щото било топло. Тази новина с онази нещо не са съвместими. Някой лъже и това не съм аз.

    Коментиран от #16

  • 5 Барчо

    24 21 Отговор
    И да го питам тоя дето е написал статията. Нова БОЙНА провокация ли е изстрелването на спътник, който не е с бойна цел?
  • 6 гост

    25 11 Отговор
    Ако не ги друсаше комунизма и се бяха обединили с Юга нямат настигане

    Коментиран от #8

  • 7 mediator37

    13 18 Отговор
    Кванмьонсон 4 не излъчва сигнал защото е мамец. Корейците гледат дали САЩ ще им отстреля спътника и понеже не го отстреля, сега пращат реален спътник №5, а не кух като №4. Хитри лисици са корейците.
  • 8 Кики

    13 23 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    В С.Корея никога не се говорило за обединение със съседите. Нали смисъла на социализма е да няма гладни, клошари, бездомници...
    Разбира се, че ако се обединят ще има заможни, богати, но и много гладни, клошари... като във останалите страни. Ким ще се стреми да достигне развитите страни с равенство между народа му - подобно като Китай, но отвсякъде му пречат, тормозят, задушават, игнорират и заплашват. В България си играят по същия начин с нас, но... по мекия начин!

    Коментиран от #9, #31

  • 9 гост

    19 9 Отговор

    До коментар #8 от "Кики":

    Ама разбира се те Китай и Северна Корея са НАЙ-РАВНИТЕ в света , там нито има номенклатура , нито изчезвания и избиване на хора без съд и присъда , абе равенство отгоре до долу , а пък и бедни и богати ВЪОБЩЕ няма , как можа да си го помислиш даже , то това само империалистическите шпиони лъжат , та да стресират народа , хахахаха , божеее , толкова сте елементарни , че чак не сте и смешни вече !

    Коментиран от #12, #30

  • 10 onq s konq

    11 11 Отговор
    Цялата им серия спътници е шпионска.Защо не е предавал нищо кванмьонсон - 4 толкова време?Щото е счупен ли?Неее ...Просто задачата на шпионина е да мълчи ,да слухти и да снима.Не се надявайте и ном 5 да се обади-той отива само да вземе инфото от "4" и мълчешката се връща !

    Коментиран от #15, #21

  • 11 Вернер фон Браун

    10 5 Отговор
    Предполагам ,че това е важната информация ,която Китай е предоставил на САЩ

    Кванмьонсон са спътници със 100 % военно предназначение . За Кванмьонсон 4 възможностите са 3, или да е дефектирал от само себе си , или да е изваден от строя чрез РЕБ от американците . Но има и трета - всичко да му е наред на спътника и в спящ режим да чака заповеди.
    Доста е вероятно изстрелването на Кванмьонсон 5 да се провали поради Н причина
  • 12 Кики

    5 15 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Няма да ти отговарям с подробности, защото не видях смисъл. Не критикувай севернокорейски съд, който преди време показа на целия свят как се работи! В рамките на един ден приключи делото срещу американския студент, който извърши тежко престъпление. Българската съдебна система може само да се поучи от севернокорейските им колеги!

    Коментиран от #17, #18

  • 13 Бесен Язовец

    11 9 Отговор
    А Ким ако пръ.....е ще се броили за провукация че разработва хим.оръжие?
  • 14 ХАХА

    8 14 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ СЕВЕРНА КОРЕЯ ДОЛУ САЩ И ЕВРО-ГЕЙСКИЯ СЪЮЗ
  • 15 зулус

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    ЕЕЕЕ,браво бе значи не са изстреляли спътник ами совалка!!!
    Машала,еферим както се казва.
  • 16 ссссс

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    Еми на тоя етап имаме 2 или 3 спътника,от които единия е на частна фирма.Не те разбирам ,какво искаш да кажеш с това мнение ?! Северна Корея имат 3 пъти по-слаба икономика от нас и това ,че си дават всичките стотинки за ядрената им програма ,не ги прави по-развити разбираш ли ? Ти въобще наясно ли си хората извън Пхенян как живеят и че нямат елекричество,дори и връзка със Столицата им ? И не ,никой не казва че лъжеш ,а че си неук.
  • 17 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Кики":

    Най-големия недостатък на българската съдебна система е , че такива като тебе не са на топло и то за дълго за държавна измяна и умишлена вредна дезинформация в полза на враждебна на България държава !!!!!

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Патриот

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кики":

    Един новоизлюпен съдия се прибира в къщи се хвали на баща си(съответно съдия с дълги години стаж в съдебната система):
    - Тате, днес успях да приключа две дела:
    А стареца го смъмрил
    - Как може така, бе сине? Аз с 3 дела отгледах теб и брат ти, изучих ви и двамата и купил хотела на морето, а ти за един ден две дела да прикчюлиш. Ти си позор за семейството!
  • 19 зулус

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ама тя съдебната система не иска да си върши работата щото който слушка-папка...то иначе целия парламет трябваше да е на доживотна за престъпления и геноцид спрямо собствения си народ.
  • 20 Кики

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Повечето българи харесват С.Корея, също толкова, колкото и Русия, защото не са сляпи да различат добрите страни от лошите.И не ме наричай престъпник, защото обичам Родината си повече от теб. Онзи студент е бил същия тарикат като теб, затова си е получил заслуженото!
  • 21 СссереМ

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Абе ти малоумен ли си?Хората казват че не работи.Бъди сигурен че около него кръжат 10 американски спътника които са го изследвали още докато е летял,дори е да е предавал на секундата е бил заглушен,каквото се и случи със всички руски шпионски сателити.Разберете вече че с пръдня боя не става,трябват денги.

    Коментиран от #25

  • 22 Пенчо

    5 7 Отговор
    Искам да посетя С.Корея и да видя как живее един народ в мизерия и страх заради една болна идея, където за щасти дните на този режим сам преброени. Само не мога да си обясня едно, как има още промити и болни мозъци да вярват още в тази идея.

    Коментиран от #23

  • 23 зулус

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Пенчо":

    ама за какво ти е да ходиш чак там ???иди в северозападна България

    Коментиран от #24

  • 24 Пенчо

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "зулус":

    Именно това е наследството оставено ни от същия този режим, лидерите на който продължават да дърпат конците задкулисно.

    Коментиран от #28, #29

  • 25 Звездьо Вселенски

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "СссереМ":

    Тоя пък, летяли около него 10 американски спътника! Два български са били, единият му е източил горивото а другия му е свалил касетофона!
  • 26 коректор

    9 3 Отговор
    Всичко и всички които искат да бъдат независими от САЩ са провокатори терористи престъпници а истината е точно обратно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пенчо бе чети

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пенчо":

    Някога на влака от Лом за София, му викаха Мазният Влак, сега изведнъж стана Северозападнал Край.
  • 29 Шака Зулу от Северозапада

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пенчо":

    От 28 години оправдавате собствената си некадърност , кражби , и колониално подгъзуване с този режим . Е не е ли време вече след 28 години да спрете да се оправдавате.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дони

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кики":

    Ти в Китай бил ли си? Там има мизерия просъща нс ранния капитализъм.Наред с много караните немски автомобили, можеш да видиш хора спящи на картони на местата на който работят.Пълна мизерия.Видял дъм го с очите си.
Новини по държави: