Отидете към основна версия

3 294 8

Арктически студ завладя Канада

  • канада-
  • студ-
  • зима-
  • нова скотия

Северноамериканската държава преживява безпрецедентна по обхват и продължителност студена вълна

Снимки: БТА/АР

Канада преживява безпрецедентна студена вълна, която обхваща почти цялата й територия и може да продължи до началото на януари, предаде CNN.

"Такива дълги студове, които да се простират на толкова голяма площ не помня да е имало", заяви представителят на канадската държавна метеорологична служба Александър Паран.

Рекордното в тази студена вълна са не толкова температурите й и предизвиканото от ветровете й застудяване, а по-скоро обхватът и продължителността й.

Федералната метеорологична агенция издаде предупреждения за екстремни студове поради вълна от арктически въздух за провинциите Квебек, Онтарио, Манитоба, Саскачеван и Алберта, както и специални синоптични бюлетини за източните провинции Ню Брансуик и Нова Скотия и западната Британска Колумбия.

"Предупреждение за крайни студове се издава, когато предизвиканото от вятъра застудяване или много ниските температури са с висока опасност за здравето, се казва в сайта на държавната метеорологична служба.

Свързаните с ниските температури силни ветрове, достигащи скорост до 120 км/ч, лишиха от електричество близо 160 000 домакинства в Нова Скотия, което е близо една трета от домакинствата в тази източна канадска провинция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Голям студ в Гърция - Декември 2017

    Рязко понижаване на температурите от днес има в цяла Гърция. Сняг вали в планинските райони, а силен дъжд предимно в северна Гърция и Пелопонес, съобщ ...
    29.12.2017
    6 693
    1
Новини по държави: