Отидете към основна версия

840 5

Макрон на война срещу медийните лъжи

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • фалшиви новини-
  • russia today-
  • rt

Френският президент обяви план за законодателство за борба с фалшивите новини

Снимки: БТА/АР

Френският президент Еманюел Макрон обяви проект на закон за борба с фалшивите новини в интернет в предизборните периоди, съобщи France 24.

"Ако искаме да защитим либералните демокрации, ние трябва да имаме по-силни закони", каза Макрон на пресконференция. Той допълни, че проектът на нормативния акт ще касае социалните медийни платформи, по-специално през периодите на избори, и ще внесе дълбоки промени в ролята на френския медиен регулатор.

"Нашите юридически разпоредби ще еволюират, за да защитим демократичния живот от фалшивите новини", заяви държавният глава.

След избирането си за президент, Макрон разкритикува руските медии, обвинявайки открито телевизионния канал RT (Russia Today), че е разпространявал дезинформации за него на сайта си и в социалните медии по време на президентската кампания във Франция.

По време на пресконференция през май миналата година с руския президент Владимир Путин Макрон каза, че RT и руската обществена агенция "Спутник" са разпространявали "опозоряващи контраистини" и "лъжлива пропаганда". И двете медии имат сайтове на френски, а през декември RT пусна и своя телевизия на френски език.

За закона за борба с фалшивите новини в интернет в периоди на избори Макрон каза, че подробности от него ще бъдат представени в идните седмици. Той уточни, че социалните платформи ще бъдат задължени да са по-прозрачни по отношение на така наречените "спонсоризирани съдържания".

В случай на разпространение на фалшива новина ще е възможно да се сезира съдия, което ще позволи да се пристъпи към последващи ответни действия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: