Отидете към основна версия

1 918 4

Аятолахът: ЦРУ и МИ6 се провалиха

  • иран-
  • али хаменей-
  • аятолах-
  • цру

Върховният духовен водач на Иран обяви, че властите в Техеран са осуетили мащабна външна намеса  

Снимки: БТА/АР

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че властите в страната са осуетили опитите на САЩ и Великобритания да предизвикат размирици по време на вълната от протести, предаде Reuters.

"Сега врагът многократно предприема ходове, но те са отразявани всеки път", каза Хаменей, цитиран от ирански медии."Това е заради съпротивата, заради силния народен и национален бент", добави той.

От края на декември в над 80 ирански града се състояха протестни демонстрации срещу икономическата и политическата ситуация. В тях загинаха най-малко 21 човека.

Reuters цитира ирански депутат реформатор, според когото през последните две седмици са били арестувани около 3700 души. Данните на Махмуд Садегхи са поместени на официалния уебсайт на иранския парламент www.icana.ir. По думите му различните служби за сигурност и разузнаване, извършвали арестите, пречат да се узнае точният брой на задържаните.

Според изявление на вътрешния министър Абдолреза Рахмани Фазли в едноседмичните протести са взели участие най-много 42 хиляди души. т. е., според данните на Садегхи, 10% от демонстрантите са били арестувани.

Иранските власти твърдят, че протестната вълна срещу безработицата и корупцията, започнала на 28 декември в град Машхад, вече затихва. През последните няколко дни в Иран имаше масови проправителствени митинги.

САЩ и Израел се изказаха в подкрепа за протестиращите иранци, но отхвърлиха твърденията на Техеран, че са подстрекавали демонстрациите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Европа към Тръмп: Остави Иран на мира

    Великобритания, Франция, Германия и ЕС отправиха общ призив към САЩ да запазят споразумението за иранската ядрена програма, заявявайки, че Техеран има ...
    11.01.2018
    3 399
    8
  • Техеран: Зад всичко стои ЦРУ

    Иранският генерален прокурор Мохамад Джафар Монтазери нарече служител на ЦРУ "главен дизайнер" на протестите, които разтърсиха страната, пре ...
    05.01.2018
    1 819
    6
  • Иран внесе жалба срещу САЩ в ООН

    Иран внесе жалба срещу Съединените щати в ООН заради намеса във вътрешните работи. Техеран обвинява Вашингтон, Израел и Саудитска Арабия, че подстрека ...
    04.01.2018
    1 959
    4
  • Русия към САЩ: Не се месете в Иран!

    Русия призова Съединените американски щати да не се месят във „вътрешните дела“ на Иран, съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на зам.-минис ...
    04.01.2018
    3 453
    21