Отидете към основна версия

4 295 15

Турската армия може да влезе в Сирия всеки момент

  • турция-
  • сирия-
  • армия-
  • операция-
  • африн-
  • пкк-
  • кюрди

Напрежение между Турция и САЩ заради сирийските кюрди

Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турската армия може да започне военна операция в Сирия всеки един момент, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Държавният глава направи това изказване днес в столицата Анкара. Водената от САЩ международна коалиция изрази желание да създаде гранични патрули в Сирия, в които да има бойци на Отряда за народна самоотбрана (YPG), на който Анкара гледа като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия.

Турските въоръжени сили виждат в лицето на кюрдските бойци заплаха за националната си сигурност. „Завършихме нашата подготовка. Операцията може да започне всеки момент“, заяви турският президент Реджеп Ердоган в столицата. Ердоган описа бойците, подкрепяни от САЩ, като „армия на терора“ и посочи, че турските танкове могат да тръгнат към град Африн, намиращ се в северната част на Сирия, близо до границата с Турция.

Турският държавен глава посочи, че след военните операции в Африн и Манбидж турската армия може да се насочи към други региони. Той остро разкритикува намерението на американците за създаването на отряд от 30 000 души, предимно с бойци на сирийските крила на ПКК, който ще действа до турската граница.

„Америка призна за създаването на терористична армия на нашите граници. Наш дълг е да потушим това още преди създаването й. Вярвайте в Турция, ако сме вашите стратегически съюзници. Ако ви трябват войници в Ракка или Манбидж, ние можем да изпратим една или две бригади. Действайте с нас. Това, което правите, е грешно“, заяви Ердоган на американските си съюзници.

„Тези 30 000 терористи, въоръжени от САЩ, ще са първите, които ще обърнат оръжията си към американските войници. Зависи от САЩ дали искат да си сътрудничат с тези убийци, но ние няма да допуснем нашата национална сигурност да е в риск“, каза още турският президент.

През месец август 2016 година турската армия предприе операция „Ефратски щит“, за да прочисти районите близо до своята граница от присъствието на въоръжените кюрди. Още след края на офанзивата в Анкара намекнаха, че при необходимост ще предприемат нова такава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: