Last news in Fakti

17 Януари, 2018 10:11 6 302 21

Турската армия тръгва към река Ефрат

  • турция-
  • армия-
  • сирия-
  • война-
  • ефрат-
  • кюрди-
  • река-
  • манбидж-
  • африн-
  • чавушоглу

Турция се подготвя за инвазия в Сирия

Турската армия тръгва към река Ефрат - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Турската армия може да разшири операцията си в Сирия и на изток от река Ефрат, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Дейли Сабах“.

Турските въоръжени сили са в готовност да щурмуват град Африн близо до границата заради намерението да се създаде граничен отряд от 30 000 души, в който да има бойци на Отряда за народна самоотбрана (YPG). Анкара гледа на него като на въоръжено крило на Кюрдската работническа партия и заплаха за националната си сигурност.

Мевлют Чавушоглу заяви, че военната операция може да бъде не само за прочистване на град Африн, но и тръгване на изток – към град Манбидж и река Ефрат. Турция не иска близо до нейната граница да има въоръжено присъствие на сирийските кюрди.

Турският президент Реджеп Ердоган каза на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Турция никога няма да приеме сили на кюрдския Отряд за народна самоотбрана. Държавният глава подчерта, че НАТО трябва да се грижи за защитата на границите на своите страни членки.

Турция обърна внимание на член 6 от договора на алианса, посочвайки, че на южната й граница има директна заплаха за националната сигурност. Там често се стига до размяна на огън между турските сили за сигурност и бойци на сирийските кюрди. Заради ПКК се стигна и до напрежение между Турция и САЩ, които са дългогодишни стратегически съюзници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    41 2 Отговор
    Мдаа! " Що така бе Миме?! Роклята е ушита, а ти не си навита!" Генералният секретар на НАТО мълчи, като малко дете дето е направило беля в гащите!:) Какво да каже човека, като белята е станала, а нищо не зависи от него! Те турците го знаят, ама нарочно го тормозят!:) Да им стане кеф, а на него гадно!:) Самолетите дето бомбандираха турският парламент излетяха от Инджерлик!:) Дали той им е наредил, или някой демократ отвъд океана?!:)
  • 2 Рамбо Силек

    25 23 Отговор
    40%от YPG са жени-бойци.Пешмергите заслужават уважение..

    Коментиран от #5

  • 3 Inog

    40 14 Отговор
    Аз , чисто хипотетично да попитам - ами ако турската армия ,получи заповед ,че в Кърджали са събрани "въоражени" кюрди , и тръгне? Какво правим тогава? Бай ти Столтемберг ли да търсим?
    За един приятел питам!

    Коментиран от #8, #11

  • 4 гост

    37 11 Отговор
    Косово може а Кюрдистан не може !!!! Кипър може да се раздели !!! Нато е терористичен съюз щом подкрепя окупатори!!!!

    Коментиран от #9

  • 5 goni

    25 9 Отговор

    До коментар #2 от "Рамбо Силек":

    Кюрдите искат твърде много и затова няма да получат нищо! Те дори не се съгласиха с автономията си в Ирак, а спретнаха един референдум, решението на който отмениха!:) Познай защо макар че там с огромно мнозинство искаха самостоятелна държава?!:) И САЩ не могат да им помогнат! Изключително лакоми са! А, това винаги води до лош край!:)
  • 6 Бесен Язовец

    31 6 Отговор
    НАТО и САЩ искат да сглобат Косово 2 в Сирия обаче турците просто няма как да им позволят до 7 дни туците влизат в Сирия да правят пастет от кюрди и терористи от ИД САЩ да излизат бързо щото - покрай сухото ше замине и мокрото!

    Коментиран от #10

  • 7 Све

    13 13 Отговор
    Къде е международната общност?
    Поне да критикуват подибни изявления
    Претенции към Сирия, Гърция, България, Армения……
    Всички европейци сме стадо овце

    Коментиран от #18

  • 8 До inog

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Inog":

    Кажи му на "твоят приятел", че това няма как да стане дори и хипотетично! Защото ние не сме кравари, няма как да подкрепяме сили и то въоръжени, защото преди всичко те ще са заплаха за самите нас!
    А, така между другото му кажи на "твоя приятел", че с примера именно за Кърджали, което ми намирисва на залагане на етническата карта, няма да му мине номера, защото и преди се опитваха да се създадат проблеми на национална основа, но в България това не фаща дикиш! Дори с външна намеса! От друга страна, не мисля, че ще има много сериозна външна намеса, защото краварите си получиха от България тва което искаха. А именно мините (от които ни дават "щедрият" 1%), включително и в кърджалийско! Да не забравяме за Марица Изток! Но ако не им ги бяхме дали, както сърбите, тогава щяха да ни устроят една "демокрация" подобна на Косово, където има сериозни залежи на никел!
    Така, че кажи на "твоя приятел", че няма страшно! Да му мислят комшиите, които не дават! То не бяха "оранжеви революции" (събитията в парка Гези в Истанбул), то не бяха опити за преврат, то не бяха медийни атаки под соуса на ислямизация, то не беше чудо!..

    Коментиран от #17

  • 9 Max

    10 8 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Че Варшавският договор какъв съюз беше? Нали те нападнаха Чехия и Унгария 60-те години.

    Коментиран от #21

  • 10 goni

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Бесен! Не само Турция! Целият комшлук няма да им го позволи! Справка: Иран, Ирак и Сирия!:) Турция не я споменавам защото се подразбира! САЩ ще се изнесат! Поне засега там печелят руснаците! Не знам защо заложиха на бита карта! Нещо момчета дето дават акъл на Бай Тръмп я бъркат!:)
  • 11 Барчо

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Inog":

    Ако някоя държава подготвя въоръжени терористи за които знае, че са предназначени за действия в съседа какво трябва да се направи??? Просто питам хипотетично. Независимо тази държава дали се казва Сирия, Турция, България, Русия или която и да е. На теория питам.

    Коментиран от #19

  • 12 Барчо

    13 1 Отговор
    Чудя се при такава увереност какво следва. Тези бройки бойци ще бъдат дислоцирани във военен лагер с военно американско присъствие. Нали те ще ги обучават и въоръжават все пак. Малко ми е трудно да си представя някакъв брой бойци от ПКК, да речем 200 бр в лагер, където има американска военна техника и войници да бъде унищожен от турската войска заедно. Ако краварите продължат с тази политика спрямо турците за незачитане техните интереси като съюзници, не вярвам да продължи дълго дружбата и. А без Турция в НАТО то няма да е същото със сигурност. Балканите ще станат абсолютно несигурни и много, много взривоопасни.

    Коментиран от #13

  • 13 Барчо

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Барчо":

    Тези действия на краварите още един път доказват, че тяхните интереси са много по-напред от общите на организацията. Също и че тя само на думи смята другите членки на НАТО за съюзници, а на практика си ги смята за слугинаж без право на друго мнение и интереси, освен краварско.
    Краварите решават доколко сме заплашени от чуждо нападение и те създават прецеденти на конфликти. След това задължават потърпевшата заплашена държава да купува тяхното оръжие и да храни техните войници. Иначе за съжаление не могат да гарантират защита.

    Коментиран от #14

  • 14 Барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Барчо":

    Един елементарен пример. Все едно от едно село някой твой приятел от другия край да се кара със съседа ти и после да те задължи да си плащаш охрана, а и да си купиш и допълнително оръжие. Нищо че съседа изрично ти заявява, че единствения му противник е въпросния съселянин от другия край и омразата му е отправена единствено и само към него. Това че в собствения си двор прави експерименти за равностойни оръжия, които могат да опонират на другия, не значи че самия съсед е заплашен. Така или иначе и уж заплашения съсед има същото оръжие като оня от другия край.
  • 15 Хасан

    13 3 Отговор
    Те ИДИЛ също имат жени _терористки дето се взривяват...тероризма си е терор независимо дали го прави мъж или жена...независимо дали е в името на етноса,религията,идеология....това си е терор...
  • 16 Бесен Язовец

    13 1 Отговор
    Турците да влизат направо то се е видяло че без бой тая работа няма да се оправи
  • 17 Не съм спокоен

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "До inog":

    По щях да съм спокоен ,ако на границата ни с Турция имаше 5000 танка 400 самолета , 200 000 армия, тактически ракети, 4 броя подводници, и ракетни корвети.
  • 18 Миле

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Све":

    Каква международна общност, какво НАТО, какви 5 лева. Това са подвеждащи институции, чиято цел е да внесат спокойствие в обществото докато изпълняват собствени цели.
  • 19 Реалист

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Барчо":

    Питай украинците - Донбас в момента е окупиран от ушанките НЕЗАКОННО
  • 20 БАЛКАНСКИ ДИВАК

    9 2 Отговор
    Е Колко да чакаме още ? Айде , докато умните умуват ,лудите побесняха . И да пазиш третия пол че са били мнозинство. Задъжително сюнет . Айде брато действай че освен теб нема друг сериозен там . Прочистете терена и да има мир най после . УСПЕХ .
  • 21 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Max":

    Охо много си плитък беееее. Ми Чехия тогава не е съществувала. А Чехословакия и Унгария са били членове на ВД. Нима сега твърдиш че сащ са нападнали и нахлули в България и другите европейски сърани. Тъпи опорни точки на продажници. А точно те най много реват против опорни точки.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания