Отидете към основна версия

795 0

30 арестувани и десетки ранени при протестите в Букурещ

  • румъния-
  • протести-
  • здраве
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

30 арестувани и десетки ранени. Така завършиха снощи безпрецедентните масови протести в Румъния.

Основният митинг беше в Букурещ, където хиляди хора негодуваха срещу здравната реформа и политиката на икономии в страната.

Демонстрантите блокираха движението по централните улици и в продължение на 7 часа отказваха да се разотидат.

Митингът завърши пред Президентския дворец, където хората потърсиха сметка за ситуацията в страната от президента Траян Бъсеску и поискаха неговата оставка.

Румънската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствената акция. Стигна се до сериозни сблъсъци, при които имаше ранени и от двете страни.

Един полицай е в болница в тежко състояние. Протестите продължиха и днес. Те са най-сериозните от идването на власт през 2004 г. на президента Траян Бъсеску.

Стотици румънци шумно протестираха днес на Университетския площад в Букурещ, ден след като демонстрантите влязоха в сблъсък с полицията. Демонстрации имаше и в градовете Яш, Клуж, Дева и Галац.

Протестите започнаха в четвъртък в знак на подкрепа на заместник-министъра на здравеопазването, който бе принуден от президента Бъсеску да подаде оставка, след като разкритикува проекта за здравна реформа и се противопостави на държавния глава, който го подкрепя.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Обида към народа взе поста на министър

    Вълненията в Румъния взеха "главата" на външния министър Теодор Баконски. Той бе уволнен от премиера Емил Бок заради коментарите му по ад ...
    23.01.2012
    1 397
    0
  • 7 ден на протестите в Румъния

    Днес се очакват няколко хиляди души да се включат в седмия ден от протестите срещу президента и министър-председателя на Румъния. Вчера след об ...
    19.01.2012
    778
    0
  • Десетки протестиращи арестувани в Букурещ

    Няколко десетки протестиращи са арестувани в Букурещ в понеделник вечерта по време на антиправителствените протести, които продължават вече пети де ...
    17.01.2012
    823
    0
  • Букурещ скочи срещу Бъсеску

    Гняв по улиците на Букурещ. Протестите срещу здравната реформа там не стихват трети ден. Организиран от опозицията, този път митингът излезе извън ...
    15.01.2012
    1 221
    4