Last news in Fakti

16 Януари, 2012 08:15 793 0

30 арестувани и десетки ранени при протестите в Букурещ

  • румъния-
  • протести-
  • здраве
30 арестувани и десетки ранени при протестите в Букурещ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

30 арестувани и десетки ранени. Така завършиха снощи безпрецедентните масови протести в Румъния.

Основният митинг беше в Букурещ, където хиляди хора негодуваха срещу здравната реформа и политиката на икономии в страната.

Демонстрантите блокираха движението по централните улици и в продължение на 7 часа отказваха да се разотидат.

Митингът завърши пред Президентския дворец, където хората потърсиха сметка за ситуацията в страната от президента Траян Бъсеску и поискаха неговата оставка.

Румънската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствената акция. Стигна се до сериозни сблъсъци, при които имаше ранени и от двете страни.

Един полицай е в болница в тежко състояние. Протестите продължиха и днес. Те са най-сериозните от идването на власт през 2004 г. на президента Траян Бъсеску.

Стотици румънци шумно протестираха днес на Университетския площад в Букурещ, ден след като демонстрантите влязоха в сблъсък с полицията. Демонстрации имаше и в градовете Яш, Клуж, Дева и Галац.

Протестите започнаха в четвъртък в знак на подкрепа на заместник-министъра на здравеопазването, който бе принуден от президента Бъсеску да подаде оставка, след като разкритикува проекта за здравна реформа и се противопостави на държавния глава, който го подкрепя.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА