Отидете към основна версия

3 571 13

Иран към САЩ: Това ще разгори пламъците на войната

  • иран-
  • сирия-
  • война-
  • сащ-
  • башар асад

Техеран критикува Вашингтон за създаването на ново въоръжено формирование в Сирия

Снимки: БТА/АР

Иран заяви, че ако бъдат създадени сили с численост 30 000 души с подкрепата на САЩ в Сирия, това ще "разгори пламъците на войната", съобщи Reuters. Агенцията допълва, че подобни реакции за американския план вече са изказали Сирия, Турция и Русия.

В неделя оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция каза, че работи с главния си съюзник в Сирия, арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили, за създаването на въоръжено формирование, което да извършва операции по границите с Турция и Ирак, както и във вътрешността на Сирия.

Говорителят на външното министерство на Иран Бахрам Касеми каза, че това ще засили напрежението в Сирия. "Съобщението на САЩ за създаване на нови гранични сили в Сирия е очевидна намеса във вътрешните работи на страната", заяви той, цитиран от агенция ИРНА.

Иран поддържа правителството на Башар Асад в продължаващия близо седем години конфликт и му изпраща пари и военни подкрепления. Държавният глава вече се зарече, че ще смаже новото формирование и ще прогони американските войски от Сирия.

Русия смята плана за заговор за разпокъсване на Сирия и поставяне на част от нея под американски контрол, а Турция нарече зараждащите се сили "терористична армия".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини