Отидете към основна версия

1 932 13

Турция иска пълноправно членство в ЕС

  • турция-
  • членство-
  • ес

Йомер Челик разговаря с Франс Тимерманс и Федерика Могерини

Турция се интересува само от пълноправно членство в ЕС. Това заяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик, цитиран от Догу хабер ажансъ.

Челик разговаря със заместник – председателя на ЕК Франс Тимерманс. Той имаше среща и с върховния представител на ЕС представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

„Ние очакваме евентуална среща на високо равнище между ЕС и Турция. Такава трябва да има, колкото се може по-скоро. Вече говорихме за евентуални дати през месец март, например. На нея трябва да се реши как ще се развият бъдещите между Турция и ЕС. Очакваме позитивни послания и планове за позитивно развитие на отношенията.

Около нас има много кризи, които трябва да се решат, а Турция има важна роля в това. Със сближаването си с ЕС, Турция може да е много полезна в решаването на подобни кризи. Ние можем да произведем положителни резултати за всички.

Пред Турция няма друга перспектива, освен пълноправно членство в ЕС. Ние сме кандидат – член на ЕС и извън пълноправното членство не могат да се правят, каквито и да било други предположения“, заяви Челик.

Очакват се допълнителни преговори с европейските лидери.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ердоган: Не сме окупатори!

    Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турската армия е започнала военна операция в северната част на Сирия не като окупатор, а за да премахне те ...
    26.01.2018
    3 353
    22
  • Напрежение! Гърция разгневи Турция

    Коментар на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас за съседна Турция разгневи Анкара. Премиерът нарече Турция „агресивен съсед“ на ик ...
    26.01.2018
    6 867
    53
  • ЕС иска Западните Балкани

    Австрия има интерес от разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани. Това заяви австрийският президент Александър ван дер Белен, цитиран от РИА ...
    25.01.2018
    2 112
    5
Новини по държави: