Отидете към основна версия

2 788 42

Канада ще има „полово неутрален“ химн

  • канада-
  • синове-
  • химн-
  • промяна-
  • полово неутрален

В крак с модата...

Снимка: Shutterstock

Канадският Сенат прие законопроект, който ще направи химна на страната „полово неутрален“, съобщи CBC News. Такава идея циркулира от няколко години, но за първи път е постигнат пробив по въпроса.

В законопроекта е предвидено някои от фразите на химна „О, Канада“ да бъдат променени, за да са полово неутрални. За да влезе в сила законът, той трябва да бъде одобрен и от генерал-губернатора на страната, посочва изданието.

Депутатът от либералната партия Морил Беланже, починал през 2016 година, пръв предложи промяната. Сенаторите заявиха, че става въпрос за промяна на няколко думи, но по думите им реално промяната ще е огромна.

В химна се пее „Наш дом и родна страна, истинска патриотична любов, закон за всички твои синове“. Сенаторите искат да заменят думата „синове“. „О, Канада“ стана официален химн на страната през 1980 година.

Сенаторката от Онтарио Франсез Ланкин заяви, че е „много, много щастлива“ от приемането на закона. „Това е важно за всички нас. Може да става въпрос за една дума, но промяната е огромна. Гордея се, че съм част от тази група, направила възможна тази промяна. Сега всички можем да пеем химна с гордост“, заяви тя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: