Отидете към основна версия

4 788 55

Руски хакери пак пробиха защитата на САЩ (СНИМКИ)

  • х-37б-
  • хакери-
  • русия-
  • airbus-
  • boeing

Откраднати са някои от най-тайните и модерни отбранителни технологии на Вашингтон

Снимка: Shutterstock

Руски хакери са използвали слабост в американската киберотбрана, за да откраднат някои от най-тайните и модерни отбранителни технологии на САЩ, предаде АР.

Не е ясно какво може да е откраднато, но кибершпионите със сигурност са се възползвали от слабо защитените електронни пощи и недостатъчното пряко уведомяване на жертвите.

Разследване на агенцията е установило, че хакерите, които също така са се намесвали в американските избори, са взели на прицел най-малко 87 човека, работещи с военни дронове, ракети, изтребители "Стелт", платформи за изчисления в облак или други секретни дейности.

Атакувани са били служители в компании от отбраната като Airbus, Boeing, General Atomic. Тези компании все още не са коментирали темата.

Американската компания за киберсигурност Secureworks е събрала данни за хакерските фишинг имейли. Информацията е частична и се отнася за периода между март 2015 г. и май 2016 г.

Повечето хора в списъка с мишени са работели по поверителни проекти. Все пак около 40% са кликнали върху хакерските фишинг връзки. Това е първата стъпка за евентуално отваряне на техните профили или компютърни файлове за цифрова кражба.

Изглежда, че сред обектите, които са били от интерес за руснаците, е бил американският безпилотен космически самолет "Х-37Б", който прилича на миниатюрна совалка. Хакерите са се опитали да проникнат в електронната поща в Gmail на висш инженер, работещ по проекта "Х-37Б" в .

ФБР отказа да даде официално подробности за своята реакция на операцията на руснаците. Трима души, запознати с въпроса, обаче заявиха, че бюрото е знаело за действията на хакерите от повече от година.

Пентагонът заяви, че признава развиващата се киберзаплаха и продължава да осъвременява обучението и технологиите за военния, цивилния и договорния персонал, но отказа да коментира тази хакерска операция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ платиха 100 000 USD на руснак

    Американската разведка е платила 100 000 USD миналия септември на руснак, който в замяна е обещал да върне откраднато от хакери кибер оръжие от Агенци ...
    10.02.2018
    3 105
    12
  • Руснаците мечтаят да са тайни агенти

    Почти половината жители на Русия искат децата им да станат чекисти. Социолозите от фонд "Обществено мнение" (ФОМ) регистрират нарастваща ...
    06.02.2018
    2 690
    25
  • Скандал зад Океана. Руски топ шпиони посетили САЩ

    Високопоставен демократ от Конгреса на САЩ отправи въпрос защо администрацията на президента е позволила на двама видни руски разузнавачи, които са по ...
    01.02.2018
    4 141
    8
  • ЦРУ: Руската намеса продължава

    Русия продължава да се опитва да влияе върху изборните процеси в САЩ и Европа. Това заяви директорът на ЦРУ Майк Помпео, цитиран от Би Би Си. През ...
    31.01.2018
    4 573
    9