Отидете към основна версия

2 495 11

Европа въздъхна с облекчение

  • ангела меркел-
  • коалиция-
  • германия-
  • доналд туск-
  • еманюел макрон

Брюксел и Париж приветстваха коалиционното споразумение в Берлин

Снимки: БТА/АР

Председателят на ЕC Доналд Туск приветства сформирането на нова управляваща коалиция под ръководството на германския канцлер Ангела Меркел и нарече това "добра новина", предаде Reuters.

"Сега е време да изградим всеобхватна паневропейска Голяма коалиция за един амбициозен бюджет, едно мъдро управление на миграцията и една по-добра Еврозона", написа Туск в Тwitter, правейки паралел между германските коалиционни разговори и европейските политики.

"Може би ние ще можем да постигне това също за пет месеца", допълни Туск, визирайки шеговито това, че на Германия й бяха нужни пет месеца след изборите да сформира ново правителство.

В Париж френският държавен секретар към министъра за Европа и външните работи Жан-Батист Льомоан заяви, че сформирането на нова голяма коалиция в Берлин е добра новина за френския президент Еманюел Макрон.

Той допълни, че проектът на Макрон за обновяване на ЕС, за общ бюджет и за министър на финансите на еврозоната е намерил благоприятен отзвук в разговорите между социалдемократите и консервативния блок на Меркел.

В коалиционното споразумение между консерваторите и социалдемократите се изразява подкрепа за идеята за бюджет на еврозоната за общи инвестиции. Преди това месеци наред консерваторите на Меркел си правеха оглушки по този въпрос.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини