Отидете към основна версия

5 867 27

Русия може да продаде С-400 на САЩ

  • с-400-
  • ракети-
  • русия-
  • сащ

Русия може да продаде зенитно-ракетни комплекси С-400 на САЩ. „Това може да се случи, ако Щатите са заинтересовани и няма опасност руската сигурност да бъде компрометирана. С-400 е система за защита, а не за нападение. Може да я продадем на американците в случай, че я искат. Това няма да е проблем от стратегическа гледна точка”, каза изпълнителният директор на държавната корпорация „Ростех” Сергей Чемезов, пред Washington Post.

Продажбата на системата на Турция, която е член на НАТО, също не компрометира руската сигурност. „Точно обратното - ако една страна е способна да осигури безопасността на въздушното си пространство, тя ще се чувства по-сигурна. И тези, които имат намерения да я нападнат, ще премислят преди да предприемат нещо”, обяснява Чемезов.

„САЩ биха могли да искат да придобият С-400 с цел да го изследват. Темата за продажбата на зенитно-ракетнтата система е изключително хипотетична” е мнението на руския военен експерт полковник Виктор Мураховский. Той допълва, че на първо време американците ще искат да получат един комплект, за да го изследват обстойно. Второ Федералната служба за военно-техническо сътрудничество никога няма да допусне сключването на договор за покупко-продажба на подобна военна техника от толкова „неприятелска” държава като Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини